Foto: TT

Många fingrar gör påskägg snuskigt

Uppdaterad
Publicerad

Se upp med godisskålar och påskägg där många små fingrar tidigare kan ha varit. Annars kan påskfirandet sluta i magsjuka.

I påsktider bjuds det då och då på plockgodis i butikerna.

– Jag tycker inte att det är speciellt lämpligt att man har påskägg eller skumgodis liggande så att vem som helst kan vara där och pilla. Ska man bjuda på något anser jag att det ska vara i papper, säger Kjell-Olof Hedlund, som tidigare var chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, men numera är pensionär.

Det är just pillandet som är ett bekymmer, enligt Hedlund.

– Man tar på det man själv inte kommer att äta upp. Kanske har man varit på toaletten så att man har bakterier eller virus på händerna, säger han och tillägger att vi fortfarande är kvar i vinterkräksäsongen.

Ett annat exempel är de lägre hyllorna för lösviktsgodis.

– Jag måste erkänna att jag äter det själv. Men ibland tänker jag, är det här så smart egentligen. För de ligger ju i barnhöjd, säger Hedlund som tror att det främst är den yngre generationen som orsakar problemen.

Något sjukdomsutbrott har inte kunnat spåras till en enskild godisskål i butik, vad han vet, men han misstänker att det kan leda till en typ av ”diffus smittspridning” som kan förlänga säsongen för exempelvis vinterkräksjukan.

Hygien och smitta

  •  Handhygien är den mest effektiva metoden att förebygga smitta. Vårdpersonal rekommenderas exempelvis att använda flytande tvål, torka med rent papper och sedan ta handdesinfektionsmedel.
  •  Noroviruset, som orsakar vinterkräksjuka, sprids vanligast av smittade personer som inte tvättat händerna efter toalettbesök.
  •  En undersökning från Testfakta från 2007 visade inte några föroreningar på godis vid nedersta hyllan i fem olika butiker.

Källa: Testfakta, Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.