Karta över det branddrabbade området med avspärrade vägar. Foto: SVT Design

Många fortfarande evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

De italienska och franska planen står redo att starta från Västerås flygplats. Och det är de nordöstra delarna av brandområdet som i första hand ska bekämpas.

Helikoptrarna vattenbombar kontinuerligt och extra markpersonal har kallats in. Antalet är nu uppe i 150-200 som bekämpar elden från marken efter helikoptrarna gjort sitt. När väl planen kan lyfta kommer markpersonalen att få dra sig tillbaka. Många är fortfarande evakuerade och det är oklart om de kan få återvända hem innan flygplanen gjort sitt.

”Lyssna på radio”

En del som tidigare evakuerats har dock fått återvända hem. Det gäller bland annat de boende i Gammelby, men de måste vara beredda att omedelbart utrymma på räddningsledningens order och bör hålla sig inomhus. Men läget kan snabbt komma att ändras.

Skogsbranden i Västmanland

– Man måste lyssna på P4 Västmanland ifall det kommer ett nytt evakueringsbeslut, säger Erik Bergman, pressinformatör på Räddningsledningen.

Hela området är avstängt för flygtrafik. Flera sjöar samt större områden i Mälaren har blivit avspärrade. Det gäller hela Granfjärden i Mälaren, Åmänningen, Hörendesjön, Virsbosjön, Snyten. Fläcksjön och Långsjön där båttrafik är förbjuden. Fler områden kommer att avspärras när flygplanen kommer att börja vattenbomba.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet