Varierande vattennivåer har medfört att ovanligt många båtägare kört på stenar, hällar och undervattensgrynnor. Foto: TT

Många fritidsbåtar på grund i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under den fina sommaren har det varit en intensiv båttrafik i skärgården och till havs. Samtidigt har ett lågt vattenstånd lett till ovanligt många grundstötningar med fritidsbåtar.

– Fram till den sista juli hade vi 305 ärenden där båtar gått på grund. Under samma period ifjol var det bara 227 fall, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget If.

En av de vanligaste skadeorsakerna till sjöss är just grundstötning. Och även om vattenståndet nu är på en mer normal nivå, så har det tidvis i sommar varit stora variationer.

– I juli hade vi ett mäktigt högtryck och det gjorde att vi fick vattennivåer under det normala. Cirka 50 centimeter under normalt på Ostkusten, och 70-80 centimeter på Västkusten, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Propellerskador vanligast

Det här har medfört att ovanligt många båtägare kört på stenar, hällar och undervattensgrynnor.

– De vanligaste är att utombordare får propellerskador, skador på propelleraxel och skädda, alltså den del som är längst ner på utombordsmotorn, säger Jonas Roberts på båtorganisationen Svedea.

– Vid en rejäl grundstötning är det värre för segelbåtar. Kölen skadas och det kan även bli skrovskador, säger Jonas Roberts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.