Många nya tips om Palme-mordet

Publicerad

Nästan 30 år efter mordet på statsminister Olof Palme strömmar tipsen fortfarande in till polisens utredare.

På lördagen var det 29 år sedan Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen i Stockholm. På förmiddagen deltog statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vid en kransnedläggning vid Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka.

Utredningen av mordet pågår fortfarande. Fem personer arbetar med utredningen som i nuläget omfattar 250 – stadigt växande – hyllmeter material.

– Vi har fått in kanske femtio tips i dag, säger Palmegruppens spaningsledare Dag Andersson efter att den tipslinje man haft öppen under årsdagen har stängt för kvällen.

– Det är svårt att göra en värdering av tipsen nu direkt. Vi får titta närmare på dem för att se om det är nya uppgifter eller gammal information som vi redan har bearbetat.

Trots att så lång tid har passerat sedan februarikvällen på Sveavägen händer det fortfarande att tips leder Palmegruppen in på spår som är värda att följa upp. Dag Andersson tror fortfarande att mordet ska kunna lösas.

– Det är vår förhoppning. Men visst måste man vara realistisk, tiden jobbar ju inte för oss.

I juli 1989 dömdes Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet, men Svea hovrätt friade honom senare. Christer Pettersson dog 2004

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.