Många skidhjälmar håller inte måttet, visar nytt test. Foto: TT

Många skidhjälmar skyddar dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta skidhjälmarna. Bara tre av de 13 vanligaste hjälmarna håller måttet, visar nya tester.

Snart är det dags för landets skolor att ta sportlov och många ger sig då upp i backarna. Det farligaste man kan råka ut för som skidåkare är skallskador. En av tio som skadar sig i skidbacken får en huvudskada. Hälften av skadorna hade kunnat undvikas med rätt hjälm.

Skillnaden mellan hjälmarna i testet, som utförts av Folksam, är så stor att valet av hjälm kan vara avgörande för om man riskerar skallskador eller inte.

– Testet visar att priset inte alltid är avgörande för hur säker en hjälm är. Det går att få lika mycket säkerhet till mindre än halva priset, säger Malin Åman, idrottsskadeexpert på Folksam.

Dåligt skydd

13 av de vanligaste skidhjälmarna har testats. Bara tre fick helt godkänt. Tre olika islagstester i 25 km/timmen har gjorts. Två som simulerar sneda slag mot huvudet och ett rakt uppifrån.

– Samtliga skidhjälmar i testet skulle även behöva vara betydligt mer skyddande för sneda slag mot huvudet, förklarar Helena Stigson, forskare på Folksam och ansvarig för testerna.

Bäst och sämst i test

Bäst skydd:

Everest U EXT MIPS HLM

Scott Chase MIPS

Sweet Protection Igniter MIPS

Sämst skydd:

Biltema skidhjälm

Everest U All Mountain

Head Pro

Smith Vantage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.