Tiotusentals stormdrabbade utan telefon

Uppdaterad
Publicerad

1.700 basstationer för mobiltelefoni ligger nere och 35.000 personer kan inte använda sina fasta telefoner efter stormen Simones framfart i södra delen av landet.

Just nu är det stora problem i telefonnätet, både fasta telefoner och mobiler. Problemen grundar sig i att stora områden av södra Sverige är strömlösa.

Problem med ström

Eftersom så många som 1.700 basstationer är ur funktion innebär det att många av de boende inte ens har möjlighet att ringa nödsamtal.

Oktoberstormen 2013

– Det rör sig om ganska stora områden i södra Sverige, både i tätbebyggda områden och i glesbyggd. Mycket bygger på att vi får ut el till basstationerna just nu, säger Peter Ekstedt på Post- och Telestyrelsen till SVT.

Han beskriver det som en rätt tuff situation för många boende.

De drabbade områdena är främst Halland, Kronoberg, Jönköping, Skåne och Kalmar län, samt även Blekinge.

Skåne drabbats värst

TT rapporterar samtidigt om att 35.000 kunder inte kan använda sina fasta telefoner, varav 20.000 i Skåne. Även där beror majoriteten av felen på elavbrott.

På morgonen hade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap konferens med länsstyrelser och berörda myndigheter där den samlade bilden blev att Skåne drabbats värst av Simone. I övriga delar av stormområdet är läget hyfsat stabilt, med röjda vägar och tågtrafik enligt tidtabell.

Nu fortsätter arbetet med att se över skogsområden, något myndigheten väntar sig få en bild av under morgondagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oktoberstormen 2013

Mer i ämnet