En tredjedel av dem som bor på gård eller i villa i glesbygd överväger egen elproduktion. Foto: TT Nyhetsbyrån

Många vill ha egen el

Uppdaterad
Publicerad

En av fem svenska husägare funderar på att investera i egen elproduktion de närmaste fem åren.

Men det förslag som nu ligger på riksdagens bord kan göra det till en ren förlustaffär.

Intresset för att investera i solceller på taket eller egna små vindkraftverk är relativt stort, enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk Energi låtit göra. Drygt en tredjedel av dem som bor på en gård eller i en villa i glesbygd överväger egen elproduktion.

De tre främsta skälen som anges är att spara pengar, av miljöskäl och att man vill vara så självförsörjande som möjligt.

Riksdagsbeslut väntas nästa vecka

Nästa vecka väntas riksdagen fatta beslut om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el och ersättningen vid försäljningen av det eventuella överskottet. Förslaget är tänkt att stimulera till mer sådan produktion.

– Men som förslaget är utformat i dag kan det i stället bli krångligt och till och med göra det till en förlustaffär, säger Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi.

Skattetekniska hinder

– Det verkar just nu finnas vissa skattetekniska hinder som vi hoppas att politikerna löser innan beslutet tas i maj.

Exempel på sådana hinder kan till exempel vara att man tvingas skaffa f-skattsedel och att man tvingas skatta för den el man själv använder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.