Många låter vinglasen stå i januari efter helgernas festande. Foto: Jurek Holzer/TT

Många vill ha vit månad

Publicerad

Januari är den månad när svenskarna köper minst alkohol. Men en enstaka vit månad ger inga hälsoeffekter, säger forskare.

– Det är inget fel att ta en vit månad, det är en reningsperiod för kroppen och hjärnan. Men att dricka mycket i december, ta ett uppehåll i januari och sedan börja dricka igen, det ger inga effekter, säger Anders Hammarberg, alkoholforskare på Karolinska institutet.

Så här års är det många som vill ta en vit månad efter jul– och nyårshelgerna.  Alkoholförsäljningen sjunker med 15–20 procent i januari jämfört med en vanlig månad. Och mönstret återkommer varje år.

Under sommarsemestern och kring julhelgen ser Systembolaget att fler sprider ut alkoholinköpen över veckan, och inte framför allt handlar till helgen som under resten av året.

Det är perioder när många dricker mer, och oftare. Och målsättningen med en vit period bör vara att komma ur de dåliga vanor man fått under ledigheten, anser Anders Hammarberg.

Men om man känner sig tvungen att ta ett uppehåll kan det också vara en varningssignal på att drickandet börjar bli riskfyllt.

– Man ska inte stirra sig blind på den vita månaden. Fundera i stället på hur du vill ha det på längre sikt, säger han.

Fakta: Effekter på hälsan

Att sluta dricka under en period gör att alkoholens negativa effekter uteblir. Det handlar framförallt om påverkan på hjärnans minnes- och tankefunktioner, hjärt-kärlskador och höjt blodtryck, och i mindre utsträckning om belastning på levern.

En vit månad gör att kroppen får vila men några egentliga dokumenterade hälsoeffekter finns inte.

Sömn, stress, motion och matvanor påverkas av vår alkoholkonsumtion. Mindre alkohol är positiv för allmänhälsan.

Alkohol är dessutom näst efter fett det mest energirika vi stoppar i oss – en stor stark innehåller 190 kalorier. Undviker man alkohol avstår man också mycket onödig energi.

Källor: Karolinska institutet, Systembolaget, Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.