SMHI: Klass 3 varning i Småland

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen föll 110 millimeter regn över Målilla i Småland – men måndagen väntas bli värre. På söndagsnatten gick SMHI ut med en klass 3-varning.

En klass 3-varning innebär ”mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”. I det här fallet gäller varningen regnmängderna som redan fallit och som kan orsaka stora skador under början av veckan. Men på SMHI menar man att klass 3-varningen i det här fallet är en mildare sådan.

– Det ”mycket extrema vädret” har i det här fallet redan inträffat i området. Varningen gäller framförallt det höga vattenflödet som kan ställa till problem i området, säger jourhavande meteorolog på SMHI till SVT.

Regnkaoset i Småland

Mariannelund hårt drabbat

Ett mycket kraftigt regnväder drabbade sent på lördagskvällen stora delar av Småland. I Mariannelund och orsakade regnet översvämningar i hus och underminerade vägar.

– Det har kommit enorma mängder. I natt har vi pumpat vatten ur ungefär 15 bostäder. Nu trycker vatten på från skogarna så på morgonen har en idrottshall och flera bostäder översvämmats. Just nu sätter vi fördämningar för att leda bort vattnet och minimera skadorna, säger Jörgen Franzén, insatsledare vid räddningstjänsten i Eksjö, till TT på söndagsmorgonen.

Räddningstjänsten bygger barriärer

Regnet fortsatte under söndagen att vräka ner och medförde att ännu fler byggnader drabbades av översvämning. Främst har Mariannelund, Pauliström och Landsbro drabbats. Men översvämningar har även skett i sydöstra delarna av Jönköpings län.

En bäck i Mariannelund har översvämmats och räddningstjänsten byggde barriärer för att undvika att ytterligare byggnader drabbas.

Målilla fick mest regn i Europa

I Målilla har det kommit 113 millimeter regn under det senaste dygnet. Mest i hela Europa. På andra plats kommer Kosta som fått 84 millimeter. SMHI har nu utfärdat en klass 1 varning.

– Det är ett nytt regn på väg in över Skåne som kommer om bara några timmar, säger Helen Tronstad, meteorolog på SVT klockan 19.30 på söndagkvällen.

Regnet hänger samman med ett lågtryck som hänger över England. Under dagen har det legat ett band med åska över området. Nu går Sverige in i en ny period med ostadigt väder. 

20 meter väg spolades bort

Flera vägar fick stängas av, däribland riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby. Vägen från Mariannelund mot Hultsfred stängdes också av liksom länsväg 903 mellan Karlstorp och Buskebo. Där har cirka 20 meter av vägen spolats bort.

Räddningstjänsten varnar för att även mindre vägar på landsbygden har fått nedsatt bärighet och uppmanar trafikanterna till försiktighet.

Polisen: Naturkatastrof

Polisen i Jönköpings län rubricerar ovädret över Mariannelund och Målilla som en naturkatastrof.

Polisen i Jönköping skriver på sin hemsida att vattennivån i Silverån vid Målilla är över två meter högre än normalt och att det finns risk för att dammar i området brister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet