Marken spricker i Vagnhärad – oro för nytt ras

Uppdaterad
Publicerad

För 14 år sedan blev ett 30-tal familjer i Vagnhärad hemlösa efter ett kraftigt jordskred. Nu har marken börjat spricka i ett annat område på orten och de som bor där är oroliga för att det ska bli ett nytt ras.

Det är nästan bedövande vackert vid Trosaån, som flyter igenom det lilla sörmländska samhället Vagnhärad, en knapp timmes bilresa söder om Stockholm.

Och Brovägen skulle vara en helt vanlig villagata, med välskötta trädgårdar, om det inte hade varit för att marken börjat spricka i området.

-Den här sprickan upptäckte jag i söndags och när jag mätte den i morse så var den 45-50 centimeter djup, säger Cristina Forssander

Sprickor sprider sig

Det var för ett par veckor sedan som Cristina Forssander upptäckte de första sprickorna i gräsmattan på Brovägen 1 och sedan dess har sprickorna spridit sig över nästan hela tomten.

-Jag var ute och jobbade i trädgården och först var det inget märkvärdigt men när jag hittade den här stora sprickan, som var mer än 50 cm djup, förstod jag att det var något annat.

Frågan är vad det är som sker på Brovägen – alla 18 villor som ligger där har fått sprickor i gräsmattorna.

Och med raset som hände för 14 år sedan, i färskt minne, är det många som är oroliga över att det ska hända igen och den här gången på deras gata.

Vid skredet för 14 år sedan fick ett 30-tal villor evakueras och Christina Forssander vill inte att det skall bli ett nytt skred.

-Man lever ju på hoppet, att det är torrsprickor som kommer att går över.

Familjer lämnar sina hem

När sprickorna i marken upptäcktes vågade familjen Forssander inte bo kvar villan, utan flyttade till sin husbil i väntan på en ersättningslägenhet från kommunen. Nu har totalt tre familjer lämnat sina hus.

Längre upp på gatan bor familjen Rundquist vars hus också börjat spricka. Trots det har kommunen bedömt att familjen kan bo kvar.

Sofia Rundquist och hennes man köpte sitt hus på Brovägen för nästan fem år sedan. När huset nu har börjat spricka och hål har uppstått runt grunden så ökar oron om vad som skall hända i framtiden.

-Det värsta är att inte veta, säger Sofia Rundquist.

Ett mysterium

På tekniska kontoret i Trosa är Claes-Urban Boström ansvarig för att utreda det som händer på Brovägen.

-Vi vet faktiskt inte i dag, vi har mätt grundvatten och vi har tagit jordprover men hittills har vi inte hittat skälet till varför det ser ut som det gör.

Cristina Forssander säger att det är väldigt frustrerande att inte ha kontroll, och att inte heller kunna påverka det som sker.

Jan-Eric Lundberg

jan-eric.lundberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.