Foto: SVT

Massörer besvikna på Hagabadets ledning

Publicerad

Massörerna Mia Senor, Nina Sellman och Sanna Gunnesson fick svår kontaktallergi efter att ha arbetat med Kerstin Florians aromaoljor på Hagabadet Spa i Göteborg. Besvären blev så allvarliga att de tvingades byta yrke. I dag är de besvikna på Hagabadets ledning som har fortsatt med massageoljorna trots att både spa-personal och läkare har slagit larm.

Gång på gång gick de till sina chefer och bad om hjälp men ingenting hände.

– Jag fick ingen respons alls, säger Nina Sellman.

Sanna Gunnesson tycker inte heller att arbetsledningen tog hennes eksem på allvar:

– När jag visade mina eksem sa chefen: ’nej inte du också!’. När jag frågade henne om vi kunde kontakta Kerstin Florian och berätta att flera i personalen fått av eksem av deras oljor, tyckte inte chefen att det var någon bra idé. Hon sa att det inte finns något spa som inte säljer Kerstin Florians produkter.

Mia Senor frågade sin chef om de kunde få byta till andra oljor.

Ville inte byta bort oljor

– Ja det gjorde jag, men det gick inte och jag fick inget bra svar på varför det inte gick trots att det var så många som drabbats, säger hon.

På yrkesdermatologiska mottagningen på Sahlgrenska sjukhuset är man oroad över antalet patienter som kommit in från Hagabadet sedan 2011.

Det faktum att det är fyra fall på en arbetsplats där ungefär 30 stycken arbetar med eteriska oljor, tycker vi är väldigt mycket och därför anmärkningsvärt, säger Lina Hagwall, yrkeshygieniker och forskare på Sahlgrenska sjukhuset.

Är fyra fall verkligen så mycket?

– Ja i vår värld är det verkligen anmärkningsvärt. Man kan till exempel jämföra med de patienter vi får in från ett stort företag inom verkstadsindustrin. Det företaget har tiotusen anställda varav många arbetar med skärvätskor som är starkt irriterande på huden. Från dem får vi in en till två patienter om året, säger Lina Hagwall.

Gjorde arbetsplatsbesök

Hösten 2011 gjorde läkare och yrkeshygieniker ett arbetsplatsbesök på Hagabadet. Hagabadets vd Pelle Johansson säger till SVT Myheter att Hagabadet ändrat sina rutiner efter det.

Arbetsledningen har till exempel uppmanat personalen att inte sprita händerna samtidigt som de tvättar dem med tvål eftersom det tar bort hudens naturliga skydd. De har också pratat om vikten av att inte hälla över oljorna i flaskor utan att tvätta dem så att gamla oljerester inte finns kvar och kan oxidera. Enligt Pelle Johansson har de förändrade rutinerna lett till att de inte fått några fler fall av kontaktallergi efter 2011.

Yrkesdermatologiska kliniken uppger dock att de fått in personal från Hagabadet under både 2012 och 2013.

Har inte fått signaler

Om det visar sig att det är fel på produkterna så tar vi självklart bort dem direkt, säger Pelle Johansson. Han tycker inte att han inte fått några signaler om att det skulle finnas flera drabbade.

Fler anställda säger till oss att de har gått till sin arbetsgivare och påtalat det här problemet. Ändå har ingenting hänt, de ska fortfarande arbeta med de här produkterna?

– Jo men vi vet ju inte om det har varit så att de har varit överkänsliga redan innan de började jobba. Jag har till exempel blivit gräspollenallergiker när jag var 31 år, det visste jag ju inte innan, säger Pelle Johansson.

Lina Hagwall tycker inte att det är relevant att jämföra typ1 allergi, som hösnuva, med den här typen av kontaktallergi som massörerna har drabbats av.

– Det är helt olika saker, man kan inte ha en latent känslighet mot oxiderade doftämnen utan den allergin utvecklas först när man utsätts för ämnena. Dessutom kan man inte förbjuda gräs men arbetsgivaren har ett ansvar för att se till att personalen inte skadas av kemikalier som man kommer i kontakt med på jobbet, säger Lina Hagwall.

Både Nina, Sanna och Mia förnekar att de haft några problem med eksem innan de började arbeta med oljorna från Kerstin Florian. I dag har de blivit så känsliga att de måste undvika parfymerade hygienprodukter och se till att ha handskar på sig när de till exempel tvättar håret eller diskar.

Alla tre har tvingats lämna massöryrket på grund av sina eksem.

– Det känns jättetråkigt, det här var ju mitt stora intresse säger Sanna Gunnesson.

Mestadels unga

De flesta massörer som kommer till Sahlgrenskas hudmottagning är unga kvinnor med otrygg anställning. De måste ofta sjukskrivas i flera veckor för att huden ska få en chans att läka. Ofta slutar det med att de måste sluta som massörer.

– Alla patienter som jag har varit i kontakt som har jobbat på Hagabadet har fått byta på grund av att de inte klarar att hantera oljorna, säger Lina Hagwall.

Hon tycker att det är allvarligt eftersom det ofta handlar om unga tjejer som blivit dåliga efter att ha jobbat en relativt kort tid.

– I de flesta yrken där man är utsatt för allergiframkallande ämnen så utvecklas kontaktallergi efter 5-10 år, men det här är personer som har jobbat från ett halvår till ett par år, säger Lina Hagwall.

Finns genusaspekt

Lina Hagwall tycker att det finns en viktig genusaspekt på den här yrkesskadan.

– Jag ser på det i jämförelse med andra typer av patienter som kommer i kontakt med kemikalier i sitt yrke. Om man till exempel tar målare eller arbetare inom metallindustrin så är det ofta män med ofta fasta anställningar. Det är stora företag och man har väldigt starka fackförbund bakom sig. I här fallet är det unga kvinnor som hankar sig fram på timvikariat och som har bekostat sina dyra utbildningar själva. De har ofta ingenting att falla tillbaka på, säger Lina Hagwall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.