Mats Knutson kommenterar

Analys: Mats Knutson: Kinberg Batra får ingen smekmånad

Publicerad
Analys ·

Som väntat valdes Anna Kinberg Batra på lördagen enhälligt till ny moderat partiordförande. Men någon smekmånad får hon inte, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Missnöjet är utbrett i partiet med den så kallade Decemberöverenskommelsen. En annan svår utmaning för den nya M-ledaren är att hantera kraven inom partiet på en omprövning av migrations- och integrationspolitiken.

När det gäller den ekonomiska politiken är det uppenbart att Anna Kinberg Batra tänker bygga vidare på arvet från Reinfeldt och Borg. Ordning och reda på statsfinanserna är utgångspunkten för politiken, var hennes besked på lördagen. Arbetslinjen är en annan fråga där den nya partiledaren tänker hålla fast vid företrädarens linje.

Men hon gav också en del nya besked. Försvars och säkerhetspolitiken ska skärpas. Avsnittet om detta andades försvarsvänlighet på ett sätt som vi sällan hört från Fredrik Reinfeldt. Mer pengar till flyget och flottan, en hyllning av svenska soldater som deltar i operationer utomlands och ett löfte att driva frågan om ett svenskt Nato-medlemskap.

Ville inte ta avstånd från Hägglunds förslag

Moderaterna har länge haft stämmobeslut på att Sverige ska gå med i Nato, men i praktiken har partiet inte drivit frågan. Nu kräver Anna Kinberg Batra en studie för att utreda förutsättningarna för ett svenskt Nato-medlemskap. Därmed står hela Alliansen bakom en politik som innebär att Sverige tar ytterligare steg mot Nato.

Migrations- och integrationspolitiken är en annan fråga där Anna Kinberg Batra signalerar förändring. Hur detta ska gå till vill hon inte ge besked om i dag, men lovar att utveckla en ny politik i samspråk med partiets kommunala företrädare.

Förslag som finns på bordet är bland annat skärpta regler vid anhöriginvandring. På lördagen ville Anna Kinberg Batra heller inte ta avstånd från KD-ledaren Göran Hägglunds förslag att permanenta uppehållstillstånd till bland annat syriska flyktingar ska ersättas med tillfälliga uppehållstillstånd.

Förankring är en förutsättning

Den mest akuta frågan för Anna Kinberg Batra att hantera gäller dock den så kallade Decemberöverenskommelsen med Socialdemokraterna om att släppa fram regeringens budget. Tunga moderater har rasat mot uppgörelsen och kallat den en villkorslös kapitulation.

Det blir nu Anna Kinberg Batras uppgift att försöka förankra den i partiet. Det är en förutsättning för att hon ska skaffa sig nödvändig auktoritet. Lyckas hon inte med det blir hennes väg som partiledare så mycket svårare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.