Mats Knutson: Svensk politik i märkligt läge

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det politiska läget just nu där regeringen tvingas genomföra oppositionens budget gör det inte precis enklare att föra eller hänga med i de ekonomiska debatterna. Det framgick när den första duellen genomfördes mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes utmanare Moderaternas Ulf Kristersson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I debatten i Aktuellt fick stundtals oppositionens företrädare försvara regeringens politik, medan finansministern tvingades opponera mot den budget som nu är regeringens. Låter det konstigt? Ja, ni inser själva vilket märkligt läge svensk politik befinner sig i.

Sakfrågorna kändes annars igen från valrörelsen, till exempel om hur unga ska få jobb, om skatterna behöver höjas och om vilken roll utbildningssatsningar kan spela. Inte oväntat var också argumentationen densamma.

Decemberöverenskommelsen

Mer resonerande än Borg

Ulf Kristersson försökte sig på en mer resonerande ton än företrädaren Anders Borg. Han talade om sänkta trösklar in på arbetsmarknaden för att unga och utrikesfödda lättare ska kunna få jobb.

Magdalena Andersson kontrade inte oväntat med att sänkningen av arbetsgivaravgifterna varit misslyckade och att det var viktigare att få ungdomar att läsa klart gymnasiet.

Ointresserade av dagens utspel

Enda nya ingrediensen i debatten var utspelet från Kristdemokraterna om att strama åt migrations- och integrationspolitiken. Här föreföll dock Socialdemokraterna och Moderaterna mer eller mindre överens. Ingen av dem verkade särskilt intresserade av Göran Hägglunds utspel.

Kanske låg det ändå något i Göran Perssons förhoppning att de båda partierna till slut ska göra upp. Samtidigt måste det ha varit en besvikelse för Göran Hägglund att han inte mer påtagligt fick stöd av Moderaternas nye ekonomiskpolitiske talesperson.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet