Foto: TT

Söder och Karlsson tar över

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, tar över partiledaren Jimmie Åkessons arbete i riksdagen, säger Björn Söder till SVT. Söder själv kommer ta ansvar för partiorganisationen under den tid som partiledaren är sjukskriven för utbrändhet.

Mattias Karlsson säger att det är flera personer som ska hjälpa till med det arbete som Åkesson tidigare gjort.

– Jag kommer att ta över Jimmies funktioner tillfälligt när det gäller att leda den politiska ledningsgruppen i partiet, som fattar löpande beslut kring politiska ställningstaganden och i kommunikativa ärenden och så. Jag tar också över det som Jimmie gjort inom ramen för riksdagens arbete, säger Mattias Karlsson till TT.

Jimmie Åkesson sjukskriven

I kvällens Aktuellt säger han att han inte tror att det är en enskild händelse som har lett till att Jimmie Åkesson nu blir sjukskriven.

– Det är ett resultat av att länge ha varit utsatt för stor press.

”Kommer klara av att leva upp till krav”

Att Jimmie Åkesson på obestämd tid inte kommer att leda partiet tror han inte kommer att påverka partiet.

– Det är så klart ett avbräck att bli av med Sveriges bästa partiledare under en period, men vi har en väldigt stark organisation i dag, vi har många kompetenta människor med lång erfarenhet. Vi är i grunden en folkrörelse och jag tror att vi kommer att klara av att leva upp till de krav som väljarna har på oss under den här perioden som Jimmie blir borta.

Mattias Karlsson säger också att Jimmie Åkessons sjukskrivning inte kommer påverka budgetarbetet i riksdagen.

– Våran utgångspunkt är att vi ska försöka få den politik som är bäst för Sverige och Sveriges invånare och den analysen har i grunden inte ändrats. Vi kommer ta ställning till budgetförslagen när de kommer, både till regeringen och Alliansens. Fram till dess arbetar vi med vårt eget budgetförslag.

”Viktigt att han får vila ut”

Björn Söder tror inte att Jimmie Åkessons sjukskrivning kommer påverka partiets arbete nämnvärt då det inte är några partiledarframträdanden under den närmaste tiden.

– Vi får se till att arbetet flyter på under den här tiden. Det viktigaste är att han kommer tillbaka med full kraft istället för att han kommer tillbaka för tidigt. Det är väldigt viktigt att han får vila ut, säger Björn Söder till SVT.

Förståelse för sjukskrivningen

Han poängterar dock att Jimmie Åkesson är oerhört viktig för partiet och att det är många inom SD som förundrats över hur hårt han har jobbat och vilket tempo han har hållit det senaste året.

– Det är inte konstigt att hans kropp till slut säger ifrån, menar Björn Söder.

Söder tror även att partiets väljare har förståelse för sjukskrivningen och att även de borde vara förvånade över Åkessons arbetsinsats.

Sjukskriven året ut

En möjlig sjukskrivning för Jimmie Åkesson har, enligt Björn Söder, diskuterats under de senaste veckorna inom partiledningen.

– Vi är flera som ansett att han måste varva ner och vila. Så som det ser ut nu kommer han att vara sjukskriven året ut, säger han till SVT.

Fakta: Mattias Karlsson

Namn: Mattias Karlsson

Född: 1977 i Rottne

Partikarriär: Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna sedan 2010. Ledamot i kulturutskottet mellan 2010 och 2012 och därefter i arbetsmarknadsutskottet. Karlsson var även vice gruppledare i riksdagen 2012-2014. Efter valet efterträdde han Björn Söder som gruppledare för SD i riksdagen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet