Förra Centerledaren Maud Olofsson i Agenda. Foto: SVT

Maud Olofsson: Jag litade inte på Jan Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Den förra Centerpartiledaren sade i Agenda att hon inte litade på Folkpartiets Jan Björklund i energifrågan. – Han litade inte på mig heller! sade hon.

På frågan om man inte måste lita på varandra i en alliansregering svarade hon att ”Vi leder olika partier. Vi gilla varandra, vi kan förhandla, men det viktiga är att vi kommer till resultat”.

Olofsson, vars memoarer kommer ut i bokform i dagarna, skriver på flera ställen om sina konflikter med just Folkpartiledaren Jan Björklund. Energifrågan var ett område där de hade olika åsikter.”Folkpartiet motarbetade alltid förnybara energikällor”, skriver hon.

– Folkpartiet har sagt att kärnkraften är deras huvudsatsning. När vi förhandlade om texter var de noga med att plocka bort allt om förnybar energi. Men nu ser vi att just det förnybara och energieffektivisering har blivit det viktiga. När han ser resultatet kan han nog gilla det, sade Maud Olofsson.

Just kärnkraften och alliansregeringens överenskommelse om energin nämner hon som de viktigaste och svåraste frågorna under hela sin tid som partiledare.

Du utmanade verkligen Centerpartiets själ när ni gick med på att tillåta byggen av nya kärnkraftreaktorer. Du frågade dig om du var beredd att riskera partiledarskapet. Varför kände du så?

”Blev bara mer och mer kärnkraft”

– Det var en viktig uppgörelse. Jag hade känt i ganska många år att vi hade kämpat emot kärnkraften, men det blev bara mer och mer kärnkraft. Det finns ett momentum. Då tänkte jag att om Moderaterna vill komma överens och det finns ett tryck i regeringen kanske vi kan få bra betalt för att godkänna ny kärnkraft på gamla ställen utan statliga subventioner.

– Jag insåg att då och där skulle jag inte få credit för allt det förnybara utan fokus var på kärnkraften.  Men jag var övertygad om att det var bra för förnybart och effektivisering – det blev också världens mest ambitiösa uppgörelse om klimat och energi. Men måste fråga mig om jag tror mycket nog på det här och är jag beredd offra min position? Ja jag kan ärligt säga att jag tror på det.

Det går trögt nu för regeringen i opinionsmätningarna. Hur ser du på läget?

– Jag tycker att före detta partiledare inte ska kommentera läget. Det som gjorde att vi vann 2006 var att vi formulerade frågeställningar som människor tyckte var viktiga.

Se hela intervjun genom att klicka på bilden ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.