Medietryck bakom ebola-larm

Publicerad

Medietrycket fick Stockholms läns landsting (SLL) att på söndagen sända ut ett pressmeddelande att ett misstänkt fall av ebola utreds i Sverige. Redan under måndagen väntas svar på proven om den unge mannen drabbats av den fruktade blödarsjukdomen.

Han har inga konkreta symptom, men något förhöjd kroppstemperatur och har nyligen varit i en del av Afrika där sjukdomen förekommer.

– Då måste vi utesluta ebola, säger Åke Örtqvist, chef för SLL:s smittskyddsenhet.

Ebolautbrott

Enligt honom var det någon som ringde Aftonbladet i samband med att patienten hämtades av folk i skyddsdräkter i Solna centrum, för vidare transport till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där mannen vårdas på infektionskliniken.

– Vi gick ut med det därför att medierna redan visste om det. Hade vi inte gått ut med en pressrelease hade ju i alla fall alla ringt, säger Örtqvist.

Misstankar tidigare

Folkhälsomyndigheten har uppgivit att den tagit emot i snitt ett ebolatest i månaden, vilket innebär att det funnits flera tidigare misstänkta fall i Sverige.

– Ja, det må vara. Men jag vet inte det och det har – vad jag vet – inte hänt i Stockholm, säger Örtqvist.

Han konstaterar att det är klart att ebola-misstankar kan skapa oro.

– Men nu har vi inte ett fall av ebola utan ett fall där vi ska utesluta den lilla misstanken att det skulle kunna röra sig om ebola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet