Ögonblicksbild från Kärrtorpsdemonstrationen i helgen, då aktivister från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen attackerade folksamlingen. Foto: TT

Efter nazistattacken – nu ryter svenskarna ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 20.000 har anmält sitt deltagande till de antirasistiska manifestationerna som planeras runt om i landet, med start i dag.

Med anledning av den nazistiska attacken mot en antirasistisk demonstration på torget i Kärrtorp, södra Stockholm, i söndags anordnas nu ett antal stora stödmanifestationer runt om i landet.

Redan i kväll genomförs de första antirasistiska manifestationerna i Uppsala, Göteborg och Malmö.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Antalet anmälningar till söndagens arrangemang i Kärrtorp i Stockholm är nu så många att arrangörerna har blivit tvungna att flytta manifestationen från Kärrtorps centrum till Kärrtorps IP.

“Vi ses igen nu på söndag, klockan 12:00 i Kärrtorp! För att nazism och rasism inte har någon plats i vårat samhälle, för att gatorna och torgen tillhör oss alla och för att vi aldrig kommer att låta oss skrämmas till tystnad!!” står det på Linje 17:s Facebooksida.

Sammanlagt har drygt 18.000 personer anmält sitt deltagande på de olika storstädernas Facebook-arrangemang.

Arrangeras i fler städer

Nätverket arrangerar också manifestationer samtidigt landet runt och i minst 16 andra städer går de av stapeln på söndag, däribland i Lund, Sundsvall, Kalmar och Falun. Ung Vänster är engagerade i frågan och man har publicerat denna lista över var och när manifestationerna är planerade.

– Vi kommer att delta i Linje 17:s arrangemang, säger Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg till SVT. Det är viktigt att så många som möjligt går ut och visar att det inte är acceptabelt att nazisterna flyttar fram positionerna och använder våld mot vanligt folk.

Fler politiker ska delta

Även socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har annonserat sitt deltagande i demonstrationen på söndag, liksom partikollegorna Carin Jämtin och Veronica Palm. Bland moderaterna medverkar Kent Persson, Karin Enström och Catarina Elmsäter Svärd. Fredrik Reinfeldt är bortrest.

– Nu drabbar det vanligt folk i Kärrtorp och de måste få stöd från samtliga partier, att det här inte accepteras, sa Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Man blir illa berörd när barnfamiljer inte kan gå över torget i sitt bostadsområde utan att känna sig hotade av rasistiska och våldsamma upplopp, säger moderaternas partisekreterare Kent Persson till SVT. Det är bra att vi nu står upp mot detta och visar upp en enad front mot rasistiska och våldsamma rörelser.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, liksom den tidigare partiledaren Lars Ohly planerar delta på söndagens demonstration, i sällskap med miljöpartister som Åsa Romson och Anders Wallner. Folkpartiet har meddelat att integrationsminister Erik Ullenhag också kommer att delta. Däremot kommer företrädare för Sverigedemokraterna inte att medverka, enligt uppgift av säkerhetsskäl.

Mer våld att vänta

Händelseutvecklingen kan också ses som en upptrappning inför valåret 2014, och det oroar många experter.

– Man kan tala om en social oro som växer fram i samhället, säger säkerhetsexperten Peter Jonsson till SVT. Ju bredare klyftor vi har inom samhället desto mer extrema svängningar kommer man se. Inför valåret tror jag vi kommer att få se en hel del mer våld, både från högern och vänstern.

Fakta: Våldsamma unga män

* Enligt en kartläggning av Aftonbladet har 9 av de tidigare 26 anhållna tydliga kopplingar till högerextremism, terrorism eller våldsbejakande och nazistiska organisationer och/eller är dömda för grova hot- och våldsbrott.

* Sju stödjer öppet den militanta nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR).

* Flera av dem är under 20 år, den yngste bara 17 år.

* Männen kommer från Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

* Enligt Dagens Nyheter pekas den häktade 29-åringen ut som ledaren för SMR:s Stockholmsavdelning. Han har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp samt för misshandel, vapenbrott och brott mot knivlagen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet