Sverige drabbas av 100.000 blixtnedslag varje år. Foto: Scanpix

Över 20 skadade av blixten hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Varje sekund slår det ner ungefär 100 blixtar på jorden – cirka 100.000 blixtnedslag inträffar i Sverige varje år. Men sannolikheten att träffas av en blixt är minimal.

I år har 21 människor råkat illa ut i Sverige. Värst var det i Borlänge där 17 personer fick föras till sjukhus sedan blixten slog ner under årets Peace and love-festival, som därigenom fick en dramatisk inledning.

-Det är mycket ovanligt att så många människor skadas på en gång, säger Peter Lindberg vid Elsäkerhetsverket.

Förra året var det en som dog av blixtnedslag i landet. I år ännu ingen. I Tyskland dödades tre kvinnor och en skadades när blixten slog ner i staden Korbach i slutet av juni.

Armerad betong skyddar

Vad gör man då om ett åskväder närmar sig? Jo, förflyttar sig inomhus. Att söka skydd i en byggnad med åskledare eller en byggnad av armerad betong är det allra bästa.

Dra ur sladden till alla elektriska föremål i hemmet. Undvik att tala i din fasta telefon, använd mobiltelefon om du måste ringa.

Varje år sker cirka 90 bränder i byggnader till följd av blixtnedslag. De flesta drabbar villor och fritidshus.

Ett sätt att få reda på hur långt borta åskvädret befinner sig är att räkna sekunder mellan blixt och åskknall. Ett åskväder är farligt nära om tiden är mindre än tio sekunder från blixt till knall.

Fakta: Bada inte när det åskar

* Om man inte kan ta sig inomhus vid åskväder fungerar en bil också bra. Bilen fungerar som en Faradays bur, ett utrymme avskärmat från elektromagnetiska fält genom ett elektriskt ledande hölje.

* Strömmen från en blixt kan ledas långa sträckor om blixten slår ner i en elektrisk ledning eller ett stängsel. Även om blixten inte slår ner i en byggnad kan elektrisk materiel där skadas genom den höga spänning och elektriska ström som uppstår.

* Bada inte i sjöar och vattendrag när det åskar. Vatten leder ström.

Källa: Elsäkerhetsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.