Arbetsförmedlingen bör ge mer tips om praktik och arbete, skriver Riksrevisionen. Foto: Scanpix

Mer stöd krävs till unga arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen bör utveckla sitt individuella stöd till arbetslösa ungdomar så att de tidigt får hjälp att söka arbete, skriver Riksrevisionen i sin granskning av förmedlingens insatser för unga.

Arbetsförmedlingen får kritik för att man inte prioriterar att ge tips om arbete eller praktik. Ungdomarna bör också erbjudas fler konkreta kontakter med arbetsgivare.

75 procent av arbetsförmedlingarna anser att de inte har tillräcklig tid för arbetsgivarkontakter.

Brist på tid ett stort hinder

Närmare hälften av arbetsförmedlarna upplever att de inte har tillräckliga möjligheter att ge ett anpassat stöd. Regelverket och brist på tid upplevs vara problemen, enligt granskningen.

– Ungdomar vill i första hand få hjälp med att få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen bör utveckla sitt individuella stöd och ge konkreta kontakter med arbetsgivare till varje arbetslös ungdom redan i ett tidigt skede av arbetslösheten, skriver riksrevisor Gudrun Antemar i en kommentar.

Bör priotitera resurser och lokalt arbete

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att analysera om regelverket hindrar att arbetssökande ungdomar får tidiga och individuellt anpassade insatser och matchning mot praktik eller arbete.

– Arbetsförmedlingen bör prioritera resurser och organisera det lokala arbetet för att underlätta arbetsförmedlarnas möjlighet att göra en tidig bedömning och förstärka möjligheten till matchning mot arbetsgivare, skriver Riksrevisionen.

MP: Inrätta lokala arbetsförmedlingar

Miljöpartiet (MP) föreslår att det inrättas lokala arbetsförmedlingar i samarbete med kommunerna, enligt Esabelle Dingizian, MP:s ungdomspolitiska talesperson.

– Vi kan inte lösa ungdomsarbetslösheten med sänkta arbetsgivaravgifter.

Kommunernas insatser är nödvändiga för många ungdomar, till exempel de som inte har gymnasieutbildning, och insatserna behöver individanpassas, enligt Esabelle Dingizian. Vissa unga kan arbeta, medan andra kanske behöver en kombination av praktik och utbildning.

– Men det har stannat vid att lära sig skriva cv, säger hon.

S: Regeringen har misslyckats

– Det är dessvärre ytterligare ett bevis på att regeringen har misslyckats med jobben. Det här är en av vår tids ödesfrågor. Här riskerar en hel generation att gå förlorad och det händer inte mer, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det kräver helt andra prioriteringar än regeringen har gjort. Det kräver snabbare och många olika insatser, säger Löfven och pekar på att Riksrevisionen tar upp att unga arbetslösa får för lite individuellt stöd i dag.

S är berett att lägga miljarder på yrkesintroduktionsplatser, praktikplatser, utbildningsplatser och jobb.

– Vi återkommer med det i höstens budget. Den prioriteringen är betydligt viktigare än fortsatta skattesänkningar, säger Löfven.

Arbetsförmedlingen: Felaktiga uppgifter

– Riksrevisionen går ut med en rapport där slutsatserna är felaktiga. Rapporten håller inte tillräckligt hög kvalitet. Vi jobbar redan med de rekommendationerna, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Under förra året ändrade Arbetsförmedlingen sitt arbetssätt, och Riksrevisionen gjorde sin enkät innan det slagit igenom, enligt Bermudez-Svankvist.

För ungefär ett halvår sedan började man arbeta med bedömningsstödet, som bland annat innebär att arbetssökande ska få jobbförslag från första inskrivningsdagen och vid varje möte.

Arbetsförmedlingen jobbar också mer intensivt med att kontakta arbetsgivare och få fram praktikplatser, och har i år 22 000 fått utlovade platser av olika slag hos arbetsgivare, exempelvis yrkesintroduktions- och lärlingsanställningar. Bland annat har Swedbank erbjudit 10 000 platser.

– Pengar gör inte att fler människor kommer i arbete. Det handlar om hur arbetsgivare öppnar dörren för att ta emot ungdomar, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.