Oljepump Foto: Scanpix

Oljeindustrin göds – statliga stöd ökar

Uppdaterad
Publicerad

Olja och andra fossila bränslen får allt större statligt stöd. Förra året ökade sådana subventioner med nästan 30 procent till hela 3.500 miljarder kr. Det konstateras i en ny rapport.

När Nigeria vid årsskiftet slopade det statliga stödet till bensin fördubblades priset och resultatet blev strejk och upplopp. Det visar hur svårt det är att ta bort stöden till fossila bränslen, stöd som framförallt finns i länder i Afrika och Mellanöstern men även i USA och Europa.

Direkt stötande

Rapporten World Energy Outlook 2012 från Internationella Energibyrån IEA visar att subventionerna ökade med nästan 30% förra året och landade på närmare 3.500 miljarder kronor. Det är sex gånger mer än bidragen till förnybara bränslen.

–Det är något som framförallt gynnar den oerhört välbärgade oljeindustrin i dag Det är inte något som kommer till nytta för allmänheten eller fattiga människor, säger Måns Nilsson, forskningschef vid Stockholm Environment Institute.

–Det är ett av de absolut största hindren att komma fram med smartare, klimatsäker energi.

Måns Nilsson anser att det är bisarrt att oljeindustrin får så mycket stödpengar.

–Det är inte bara bisarrt. Det är direkt stötande.

Hindrar förnybart

Att skrota statsstöden skulle enligt studier från OECD kunna minska världens koldioxidutsläpp med sex procent.

–Det skulle bli en oerhörd skjuts. Om man får bort den snedvridningen så skulle de förnybara källorna bli så oerhört mycket mer lönsamma. Effektiviseringsprogram skulle kunna komma till stånd och bli direkt lönsamma, säger Måns Nilsson.

För mycket olja

Rapporten från IEA visar också att problemet inte är att det finns för lite olja, gas och kol, utan i stället att det finns för mycket. Om jorden ska nå klimatmålet på en uppvärmning på max två grader måste två tredjedelar av alla fossila reserver bli kvar i marken.

Nu ökar fossileldningen och jorden är på väg mot en temperaturhöjning på 3,5 grader enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.