Foto: Scanpix

Mest nytta med matte på lågstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Om det ska bli fler matematiklektioner i skolan bör de läggas på lågstadiet. Den rekommendationen ger Skolverket i en rapport SVT tagit del av.

–Det är i de åldrarna som svenska barn behöver träna, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

För att förbättra svenska elevers kunskaper i matematik vill regeringen att det från och med hösten 2013 blir mer matte i skolan. Totalt handlar det om 120 extra timmar som ska läggas på de 900 timmar matematik svenska elever i dag ska läsa under hela grundskolan.

Enligt en ny rapport från Skolverket skulle de extra timmarna göra mest nytta på lågstadiet.

–Om man ska öka undervisningen i matematik och antalet timmar som man ska läsa matematik i skolan, då tycker vi att man ska göra det tidigt. Det är i de åldrarna som svenska barn behöver träna på att grundlägga viktiga färdigheter när det gäller matematik, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

Ger möjlighet att få barnen att förstå

För eleverna handlar det om ungefär en extra timme matte i veckan under tre år. Marina Martinelli undervisar de yngsta eleverna på Malmaskolan i Köping kommun. Hon tycker att fler timmar på lågstadiet är positivt.

–Jag tror man skulle få barnen att förstå mer, säger hon.

På dagens matematiklektion för eleverna i årskurs 2 på Malmaskolan har Linda Gustafsson valt att öva sig på klockan. Hon har gärna mer matte i skolan.

–Det skulle jag tycka var väldigt bra. För matte är ju så himla kul, säger hon och skrattar.

Bättre undervisning behövs

Regeringen uppskattar att den utökade undervisningen skulle kosta 250 miljoner kronor 2013 och därefter 500 miljoner per år. Samtidigt tror Skolverkets generaldirektör Anna Ekström att det krävs mer för att förbättra resultaten.

–Bara fler undervisningstimmar hjälper inte så mycket. Det som behövs är fler riktigt bra undervisningstimmar där läraren har fått tid och resurser att planera undervisningen på ett riktigt bra sätt. Då kan vi få en bra effekt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.