Migrationsverket betalar 30.000 för campingstuga

Uppdaterad
Publicerad

Trånga campingstugor med låg standard och utan egen toalett. Där hamnar många flyktingar efter Migrationsverkets senaste upphandling av tillfälliga boenden, trots att myndigheten tidigare uttryckligen sagt att man vill undvika sådana boenden.

Daniela bor sedan några månader tillbaka på Lundegårds camping på Öland, som blev en av vinnarna i Migrationsverkets upphandling. Hygienutrymmena delar hon med många andra och maten handlar och lagar hon själv till sig och sina tre barn.

– Pengarna räcker inte riktigt.

För en campingstuga för fyra personer med självhushåll betalar Migrationsverket 30.000 kronor i månaden.

Hela campingen, med sina nästan 500 boende vid full beläggning, drar in ungefär tre miljoner kronor per månad, under en tid då stugorna egentligen skulle stå tomma i väntan på de vanliga campinggästerna.

– Vi kör verksamhet fram till 30 april och vi startade upp 1 september, säger föreståndaren på Lundegårds camping, Per-Einar Tuvesson.

Vart tar de vägen då? Finns det fler ställen på Öland?

– Nej, det tror jag inte på, utan man får hitta nya ställen helt enkelt.

”En fullständig katastrof”

Ett av de boenden som sorterades bort vid Migrationsverkets senaste upphandling var Bert Karlssons nyöppnade Stora Ekeberg i Skara.

– Upphandlingen är en fullständig katastrof. De säger att man inte vill ha campingar utan att man måste, vilket är ren lögn, säger Bert Karlsson

Han menar att det finns mycket platser att tillgå för en billig peng, som enligt honom är billigare än campingar.

– De diskvalificerade 75 procent av dem som lade in och konkurrerade om platserna. Man tror ju att en upphandling är någonting som är bra, och ska göra att det blir billigare, men byråkratin vann istället, konstaterar Bert Karlsson.

Flera ”uppfyllde inte kraven”

Enligt Migrationsverkets upphandlingsstrateg Björn Andrén fick de in ”bra med anbud”, som de var tvugna att utesluta.

– Tyvärr så innehöll de väldigt mycket formella fel, så att vi var tvungna att utesluta många leverantörer, säger han.

Av 94 anbud var det 73 som inte uppfyllde de formella kraven. 39 hade till exempel inte lämnat in tillstånd för att driva hotell- och pensionatsverksamhet. Ett intyg som enligt polisen, som utfärdar tillståndet, inte går att få.

– Man kan inte ansöka om ett tillstånd om det inte föreligger någon tillståndsskyldighet, säger Thomas Eriksson, verksamhetsansvarig på Rikspolisstyrelsens rättsenhet.

Och det gör det inte i det här fallet?

– Inte som jag uppfattat det hela.

”De borde bo på camping själva”

Trots att till och med Migrationsverkets egen generaldirektör sagt att man inte vill ha enklare boenden, som campingar, säger verkets upphandlingsstrateg att man medvetet gynnat just den gruppen boenden:

– Vi har formulerat förfrågningsunderlaget så att i det här fallet gynnas självhushåll i utvärderingsmodellen och det är ju ett medvetet val, så att säga, säger Björn Andrén.

– De borde bo på en camping själva en natt, med barn. Generaldirektören kunde göra det först, föreslår Bert Karlsson.

Migrationsverket och boenden

Första januari i år var 43 222 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Av dessa fanns 26 179 i ABO (anläggningsboende) och 15 296 i EBO (eget boende), samt 1747 i övrigt boende (t.ex. familjehemsplacerade barn, sjukhus m.m.)

För närvarande har Migrationsverket 7148 platser i tillfälliga boenden och 20 469 lägenhetsplatser, alltså vanliga lägenheter som Migrationsverket hyr. Totalt blir det 27 617 boenden.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.