Foto: SVT

Milda domar i utpressningsfall

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i Solna tingsrätt mot två unga män, åtalade för utpressning av en svensk-eritreanska. De båda männen fälls för försök till utpressning. 21-åringen får skyddstillsyn och en månads fängelse och 18-åringen skyddstillsyn.

Att fallet lett till åtal är unikt i västvärlden, eftersom att förövarna sällan har medhjälpare på platsen där de utpressade befinner sig.

De två männen är 21 och 18 år gamla. De är svenskar med bakgrund i Mellanöstern. Åklagaren hade yrkat på ”kännbara fängelsestraff” trots gärningsmännens relativt låga ålder.

Fälls för utpressning

Männen ska ha stått i förbindelse med beduinligor i den egyptiska Sinaiöknen. Enligt åklagarna har de försökt driva in en lösesumma för en man som troddes vara kvinnans kusin och som torterades av kidnappare i den egyptiska Sinaiöknen.

De båda männen fälls för försök till utpressning. 21-åringen får skyddstillsyn och en månads fängelse och 18-åringen skyddstillsyn. Båda männen förnekar brott.

–Vad gäller skuldfrågan så är han ju dömd, säger 21-åringens advokat Olle Hancock till SVT. Men å andra sidan så har han fått en väldig lindring påföljd.

Enligt tingsrätten gick det inte att styrka att männen varit helt invigda i den större brottsplanen. Om så hade varit fallet hade ”straffvärdet varit synnerligen högt”, skriver de. Utpressningsförsöket ska dock anses som grovt.

Åklagaren: Viktigaste att de dömdes

Krister Petersson, en av åklagarna, säger att han är förhållandevis nöjd med domen men att han hade hoppats på ett högre straff.

– Vi ska fundera på om vi ska överklaga, just nu lutar det åt det, säger han till SVT Nyheter. 

Han menar att det absolut viktigaste är att männen dömdes. Han säger att det sänder en signal till de hundratals i Sverige som blir uppringda på det här sättet att de kan vända sig till polisen.

Advokaten: Nöjd att påföljden inte blev värre

21-åringens advokat Olle Hancock säger att han troligtvis inte kommer att försöka överklaga domen. Men först måste 21-åringen att få smälta domen, säger han.

– Han är inte glad för att han dömdes, men nöjd med att påföljden inte blev värre än så här, säger Olle Hancock till SVT Nyheter.

Tusentals eritreaner har torterats och dödats där medan deras familjer i Sverige och andra länder har utpressats. Israeliska människorättsorganisationer har uppskattat att minst 4.000 personer i lägren har dödats i den egyptiska Sinaiöknen. De som kidnappas utsätts ofta för elchocker, våldtäkter och slag, medan de som utpressas får höra tortyren via telefon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.