Miljarder att tjäna på e-hemtjänst

Publicerad

Om alla hushåll fick snabbt bredband och nya digitala tjänster användes av hemtjänsten skulle kommunerna kunna spara 53 miljarder kronor fram till 2020, enligt en ny forskningsrapport.

Kostnaderna för omsorg om gamla och sjuka i hemmen kommer enligt alla bedömare att rusa i höjden de närmaste åren. Forskningsinstitutet Acreo har på uppdrag av Svenska stadsnätföreningen, branschorganisationen för de lokala, oftast kommunala bredbandsnäten, undersökt vilka besparingar som kan göras om modern IT-teknik skulle införas på bred front inom hemtjänsten.

Videosamtal och nattkamera

Undersökningen bygger på studier av hemtjänsten i Västerås kommun där man börjat med vad som kan kallas e-hemtjänst. I praktiken handlar det om fyra tjänster. Två är olika former av bildtelefoni där båda parter ser varandra under samtalet, en annan är en meddelandetjänst för text, bild och video och den fjärde är en kamera för övervakning nattetid.

Enligt rapporten är de äldre i Västerås positiva till e-hemtjänst, förutsatt att den är frivillig.

Besparingarna ligger främst i färre transporter och tidsbesparingar genom videosamtal i stället för fysiska besök. En nattkamera minskar också behovet av kontrollbesök då vårdtagaren behöver väckas.

Enorma besparingar

För kommunerna handlar det om miljarder i minskade kostnader. Om bara 10 procent av hemtjänsttagarna skulle använda de nya tjänsterna skulle en glesbygdskommun med 8 000 invånare spara 2-4 miljoner kronor per år. En storstad med en halv miljon invånare skulle spara 42-63 miljoner kronor årligen.

Om i stället 90 procent gick över till e-hemtjänst skulle de årliga besparingarna bli 34 respektive 590 miljoner kronor.

För hela Sverige kan besparingen, i bästa fall, uppgå till totalt 53 miljarder under perioden 2014-2020.

Kommunerna väljer

Enligt Marco Forzati, projektledare på Acreo, kan man inte dra helt säkra slutsatser av siffrorna eftersom underlaget bara är en kommun.

-Siffrorna är en indikation och inget som varje enskild kommun ska bygga sin affärsplan på. Men storleksordningen är riktig och det är det som är intressant i sammanhanget, säger han till TT.

Han understryker också att det är upp till kommunerna att välja hur man utnyttjar besparingarna. Mer resurser kan till exempel läggas på längre besök hos de hemtjänsttagare som vill ha det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.