Foto: Kustbevakningen

Miljöfarliga vrak under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Sjunkna skepp runt svenska kuster är tickande bomber. När de vittrar sönder kan miljöfarliga ämnen spridas.

På bottnen runt våra kuster ligger vraken som förr eller senare kommer att falla sönder.

– Man vet att när många gick under hade de bränsle, diesel, tjockolja eller andra miljöfarliga produkter ombord. Det man är orolig för är att då de vittrar sönder så kommer det ut i vår känsliga havsmiljö, säger Pontus Ekström, räddningsdykare på Kustbevakningen.

Sjöfartsverket har sedan tidigare identifierat 31 vrak som misstänkt miljöfarliga. Nu samarbetar flera aktörer i ett projekt där fyra vrak specialstuderas.

– De ska ge en fingervisning för hur man ska ta itu med de övriga, säger Pontus Ekström, som tillsammans med sina kollegor stått för dykningarna till vraken.

Prover av bottensediment och metall från skroven har tagits och skrovets tjocklek har mätts.

Projektet har flera olika mål. Ett är att räkna ut hur nära i tiden ett läckage är, ett annat är att fastställa i vilken ordning vraken ska åtgärdas, och ett tredje hur man rent praktiskt ska få bort de miljöfarliga ämnena från skeppen.

– Det är roligt att få vara med före katastrofen, säger Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.