Miljögifter gömmer sig under sängen

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens när vi sover är vi förskonade från miljögifter. För enligt en ny undersökning visar sig dammet under våra sängar innehålla en cocktail av hälsofarliga kemikalier. Ämnen som redan i små koncentrationer påverkar fortplantningsförmågan. -Miljögifterna har trängt in i hjärtat av våra hem, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Den som trodde att dammet under sängen var ofarligt, om än ohygieniskt får tänka om. En undersökning som Naturskyddsföreningen gjort i tolv länder visar alarmerande resultat av dammet under sängarna i helt vanliga hem. Analyserna visar att det förekommer en rad miljö- och hälsofarliga kemikalier. Ämnen som kan skada hormonsystemet, nervsystemet och fortplantningen.

-Det här är ämnen som också kan vara cancerframkallande. Dessutom kan de störa könsutvecklingen hos pojkar. Barn som växer och utvecklas är extra känsliga, säger Mikael Karlsson.

Farligt för barn

De små barnen är extra utsatta för gifterna som finns i dammet. De suger på föremål som legat på golvet eller under sängen och får därmed i sig de oönskade ämnena. Men också vuxna drabbas. I varje andetag följer damm med ner i luftvägar och lungor. Och de kemiska ämnena, som vart och ett kan te sig oproblematiskt, kan tillsammans vara mycket skadliga för både hälsan och miljö. Framförallt kan de påverka människans fortplantningsförmåga.

Finns i vanliga produkter

De farliga ämnena hamnar i dammet genom de produkter vi använder i våra hem. Det kan till exempel handla om färger, mattor, möbler, elektronik och livsmedelsvaror. De farliga ämnena var lika vanligt förekommande i alla undersökta hem och länder.

-Det räcker inte med att dammsuga ofta och noga. Det här är svårnedbrytbara ämnen som lagras i våra kroppar, berättar Karlsson.

”Åtgärder måste vidtas”

Undersökningen har gjorts i tolv hem i lika många länder. Fokus i analysen av dammet har bland annat varit ftalater, bromerade difenyletrar (flammskyddsmedel) och bisfenol A. Enligt rapporten visar förekomsten av kemikalier att åtgärder måste vidtas.

-Det krävs en ny kemikalielagstiftning där barnens hälsa står i centrum. Man måste också se till den samlade effekten av alla farliga kemikalier. Inom fem till tio år bör 100-tals kemikalier förbjudas.

Daniel Gazett

daniel.gazett@svt.se

Fakta: Gifterna under sängen

Bisfenol A: Används vid produktion av vissa plaster och limmer. Plasterna används bland annat i vattenflaskor, sportutrustning, CD och DVD-skivor och glasögonlinser. Bisfenol A har hormonliknande egenskaper, vilket kan ge fosterskador, fortplantningsstörningar samt påverka immunförsvaret. EU och Kanada har förbjudit Bisfenol A i nappflaskor.

Polybromerade difenyletrar (PBDE): Ämnet används som flammskyddsmedel i elektroniska produkter, möbler, fordon, plastartiklar och textilier. PBDE:er är svårnedbrytbara och tas lätt upp i organismer och sprids i ekosystemen, där de finns kvar under lång tid. Betraktas som mycket giftiga för vattenlevande organismer. Stora kunskapsluckor kring både miljö- och hälsoeffekter. PBDE:er är förbjudna att använda i elektroniska produkter inom EU.

Ftalater: Förekommer i en rad vardagsartiklar, som till exempel kosmetika och som mjukgörare i plast. Ftalater är hormonstörande och kan störa fosterutveckling och fortplantningsförmåga. Är också mycket giftiga för vattenlevande organismer. Särskilda regler begränsar användningen i leksaker.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.