Miljontals ton mat slängs i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs en miljon ton mat i Sverige. Livsmedel för flera miljarder kasseras, helt i onödan.

Det har tidigare gjorts grova uppskattningar över hur mycklet mat vi slänger i Sverige. Mat somkanske passerat bäst föredatum eller helt enkelt blivit över. Men nu har naturvårdsverket gjort en mer exaktkartläggning av matsvinnet.

Först trodde man att det skulle varalivsmedelsbutikerna som var värst, men så var det inte.

Totalt sett slängs över en miljon ton mat om året. Förvisso slängde skolkök, butiker, resturanger och matindustrin mycket, men detvar inget mot den sammanlagda mängden matsopor från hushållen som slänger hela674 000 ton mat varje år. Det rapporterar Dagens nyheter idag.

Naturvårdsverket har också räknat ut att tvåtredjedelar av hushållens matavfall är oundvikligt, exempelvis kaffesump ochfruktskal. Men en tredjedel slängs i onödan.

Matsvinnet är en storbelastning på miljön och skulle det minskas med en femtedel innebär detsamhällsekonomiska vinster på över 20 miljarder kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.