Har MP gått till vänster? Debatt mellan Elisabeth Svantesson (M) och Per Bolund (MP). Foto: SVT

M: ”Miljöpartiet går krafigt åt vänster”

Uppdaterad
Publicerad

För inte så länge sedan lät det som att Moderaterna var beredda att samarbeta med Miljöpartiet men nu är det annat ljud i skällan.

Nu framställs MP närmast som den nya röda faran, det nya vänsterpartiet.

– Miljöpartiet har tagit kraftiga steg år vänster. Det ser man i förslagen i riksdagen och besluten på partikongressen, sa Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, när hon debatterade i Visby med Per Bolund, Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Almedalen 2013

–  Det handlar om höjda skatter på en mängd områden som slår rakt mot företag, arbetstillfällen och hushåll, sa Elisabeth Svantesson.

–  Dessutom har Miljöpartiet fattat ett beslut om att vi behöver jobba mindre när de flesta av oss förstår att vi behöver fler arbetade timmar i ekonomin. Man ser en väldigt tydlig vänstersväng hos Miljöpartiet.

Varken höger eller vänster

Per Bolund svarade på den attacken med en ironisk kommentar.

– Jag förstår att för Elisabeth Svantesson är det mesta vänster eftersom hon står så långt till höger.    

– Från vänsterhåll får vi istället höra att vi går till höger men vi vet att vi är ett grönt parti som inte har sin hemvist vare sig till höger eller vänster.

Per Bolund undrade om Elisabeth Svantesson tyckte att Miljöpartiet ligger till vänster när det vill underlätta för företag genom bland annat sänkta arbetsgivaravgifter.

– Hon har valt några mindre delar av vår politik och fokuserar på det, sa Per Bolund som tror att mycket handlar om att Moderaterna vill slippa debatten om sin egen politik som han anser uppenbart har misslyckats.

– Vi har haft sju år av moderat politik och vi har nu högre arbetslöshet än moderaterna kom till makten, tillade Per Bolund.

Fler i arbete

Elisabeth Svantesson avvisade inte helt oväntat den kritiken.

–  Vi har haft en enormt tuff ekonomisk kris. Trots det har 200.000 flera personer ett jobb att gå till, sa hon.

Har Miljöpartiet gått till vänster?

Se hela debatten här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet