Miljöpartiet vill trappa ner jobbskatteavdraget

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kommer i sin skuggbudget att föreslå en avtrappning av jobbskatteavdraget för alla som tjänar över 40 000 i månadenoch slopa avdraget helt vid en inkomst på över 117 000 kronor.

Inom kort kommer Miljöpartiet att presentera sin skuggbudget, men redan nu kan Rapport berätta att ett av förslagen innebär en avtrappning av jobbskatteavdraget för alla som tjänar över 40 000 kronor i månaden.

Inkomstskattehöjning med 2,4 miljarder kronor

Vid en inkomst på 117 000 kronor förelås jobbskatteavdraget slopas helt och hållet och förslaget innebär en inkomstskattehöjning med sammanlagt 2,4 miljarder kronor.

-Vi märker att det finns ett stort stöd för att de som har högst inkomster är beredda att bidra lite mer för att hjälpa de som är ekonomiskt utsatta, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

” Vi tror att folk har förståelse”

På frågan om inte förslaget kan avskräcka de som utbildar sig och har mer avancerade jobb svarar Bolund:

– Den diskussionen är vi inte oroliga för, vi tror att folk verkligen har förståelse för att man behöver bidra till att hjälpa exempelvis de fattigaste pensionärerna och utsatta barnfamiljer.

Miljöpartiet vill också satsa 1,5 miljard på sänkt skatt för pensionärer, höjt underhållstöd och högre bidrag till studerande med barn.

Kerstin Holm

kerstin.holm@svt.se

Anna Lindström

anna.lindstrom@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.