Foto: Scanpix

Minister fick biståndspengar i lön

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsminister Gunilla Carlsson, som avgick förra veckan, har under fyra år fått sin lön betald med biståndspengar.

Även hennes statssekreterares lön finansierades med biståndspengar. Totalt rör det sig om över 20 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

Beslutet kom 2009, då Utrikesdepartementet tittade på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten eftersom anslaget skurits ned. Enligt Utrikesminister Carl Bildt (M) är det inget konstigt, han säger att det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten.

Pengar för fattigdomsbekämpning

Enligt Ekot har det aldrig förut skett att en ministers lön betalas med biståndspengar – pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom.

Gunilla Carlssons lön var 121.000 kronor i månaden, hennes statssekreterare lön är 91.800 kronor i månaden. Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

– Jag tycker att det här är mycket uppseendeväckande och har svårt att se att det skulle vara förenligt med villkor för anslag, de regler som finns för budgeten och de beslut som riksdagen fattar om det, säger Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU) och tillägger att Miljöpartiet överväger en egen anmälan till KU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.