Hillevi Engström. Foto: Scanpix

Ministern: ”Det är oacceptabelt”

Publicerad

Gästarbetarna från Kamerun skulle plantera skog i Sverige. De blev lovade en lön på 18.500 kronor. Men verkligheten blev helt annorlunda. Nu lever dem som papperslösa i Sverige. Utan bostad och pengar.

Uppdrag gransknings avslöjande omförhållandena för skogsarbetarna väcker ilska på flera håll. NäringsministerAnnie Lööf kallar det för ”oacceptabelt” och säger till TT att svenska kollektivavtal ochregler ska gälla. Hon får medhåll av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström(M).

– Jag vill varatydlig med att säga att schyssta villkor ska råda på den svenskaarbetsmarknaden. Det är oacceptabelt att enskilda arbetsgivare utnyttjarmänniskor, säger Engström till SVT Nyheter.

UG – jobbtrafficking

Efterlyser särskild prövning

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johanssonanser att regeringen har gjort det lätt att fuska med arbetskraftsinvandringen.

 – Det hålet måste vi täppa igen. Annars kommer vi att få se fler exempel påjobb–trafficking, för det är vad det är, ett skamlöst utnyttjande av människor,säger Johansson till TT

Johansson efterlyser en så kallad vandelsprövning, där en entreprenör som harbegått brott eller fuskat med skatten inte ska kunna anställaarbetskraftsinvandrare.

– Socialdemokraterna har inte tyckt attarbetskraftinvandring är bra. Vi tycker att det är viktigt med kontroller ochatt arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar, säger Hillevi Engström.

I dagsläget genomför Migrationsverket i samband med att de får en ansökanom arbetskraftsinvandring. Verket har utökat kontrollerna av branscher därarbetskraftinvandring är vanligt förekommande, som skogsarbete,restaurangarbete och i byggbranschen.

Hillevi Engström anser att de skärpakontrollerna bland branscher där det förekommer mycket arbetskraftsinvandringska förebygga problemen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet