Foto: TT

Ministern om spicevågen – utesluter inte lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Att en ung mans död befaras hänga ihop med drogen spice får folkhälsoministern att reagera. – Det är djupt tragiskt och onödigt, och borde gå att undvika, säger Gabriel Wikström (S). Han utesluter inte att Sveriges system för narkotikaklassning kommer att förändras.

Den senaste tiden har sjukvård och polis larmat om hur användandet av drogen spice har ökat och orsakat en mängd överdoser. I går dog en ung man i Fagersta, troligen efter att ha överdoserat drogen.

Det är naturligtvis alltid djupt tragiskt när en ung människa mister livet och i det här fallet så känns det så oerhört onödigt. Det borde kunna gå att undvika, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till SVT Nyheter.

Spicevåg i Sverige

Myndigheterna steget efter

Drogen kan köpas och användas lagligt eftersom producenterna snabbt ändrar sammansättningen om en typ blir klassad som hälsofarlig eller som narkotika. Att sammansättningen ändras gör att myndigheterna ständigt ligger steget efter – både när det gäller att kunna göra tester som hittar drogen men också när det gäller klassning.

Gabriel Wikström tycker dock att Sverige i en europeisk jämförelse ligger bra till i arbetet med att klassa substanser.

– Det är naturligtvis en stor utmaning för oss beslutsfattare, men vi kan ändå konstatera att Sverige har den snabbaste beslutsprocessen i Europa när det gäller den här typen av olagliga substanser, men det går ändå inte tillräckligt fort naturligtvis.

Utesluter inte ändrat klassningssystem

I Sverige narkotikaklassas en substans i taget. Men det har även funnits förslag på att införa så kallad familjeklassning, vilket innebär att nya preparat inte behöver en ny, tidskrävande narkotikaklassning om det liknar ett annat preparat i uppbyggnad och effekt. Bland annat Storbritannien har infört denna typ av klassning.

Gabriel Wikström utesluter inte att Sverige kan gå samma väg.

– Vi har hittills kört spåret att försöka få ledtider som är så snabba som möjligt. Sedan är det klart att man kan diskutera om man ska införa en helt annan typ av process som den i Storbritannien. Men man måste också ta i beaktande om substanser skulle kunna användas för andra syften som i det fallet är lagliga.

Är det aktuellt i dag att se över narkotikaklassningen?

– Man ska inte utesluta några möjligheter alls, vi ska ha en öppen och bred diskussion om huruvida vi har det bästa system och om vad vi kan göra mer för att undvika den här typen av oerhört tragiska händelser.

Fakta: Spice

Spice, som egentligen är ett samlingsnamn för en rad olika kombinationer av substanser, är en form av syntetisk cannabis.

Producenterna tillsätter substanserna med hjälp av lösningsmedel på torkade örter eller växtdelar och säljer ofta drogen över nätet.

Spice påverkar samma receptorer i hjärnan som cannabis gör och ger en liknande form av rus. Men eftersom substanserna varierar i olika typer av spice så skiljer sig också potensen i de olika spicesorterna.

Eftersom drogen hela tiden ändras så blir den oförutsägbar att använda, vilket gjort att den liknas av läkare vid att spela rysk roulette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet