Ministern: Sluta handla ormskinn

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kräver att regeringen agerar genom EU, för att sätta stopp för grymheterna. Men ministern tycker att det är konsumenterna som ska sluta handla ormskinnsprodukter.

SVT:s avslöjande i går hur grymt ormar och ödlor ofta behandlas innan de blir till väskor eller andra skinnprodukter i våra modebutiker. Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet säger att han blev ledsen och förbannad när han såg bilderna i SVT i går. Han kräver nu att regeringen agerar.

– Det finns ett regelverk som reglerar hur man kan importera den här typen av produkter och vi tycker inte att djur som behandlas på det här sättet och som är fridlysta utrotningshotade ska kunna säljas som lyxprodukter. Därför måste man täppa till de kryphål som finns i det regelverket.

Reptiler flås levande

– EU har ett regelverk men det är ju uppenbart efter de bilder som ni visade, som man blir ledsen och förbannad när man ser, att det inte fungerar i dag.

”Ingen möjlighet att agera utanför EU”

Men miljöminister Lena Ek säger att EU inte har någon möjlighet att agera när djurplågeriet sker i till exempel Asien.

– EU har sina interna regler när det gäller djurskydd och djurplågeri men utanför EU har inte EU någon möjlighet att agera. Där finns bara en färdig internationell konvention som handlar om utrotningshotade djur.

Vad kan man göra?

– Sluta handla de här sakerna. Det är pengarna som driver marknaden, säger miljöministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reptiler flås levande

Mer i ämnet