Foto: SVT

Ministerns löfte: ”Fallen ska minska drastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckorna bland äldre ska minska drastiskt. Det lovar nya äldreministern Åsa Regnér efter SVT:s granskning av de allvarliga fallskadorna. En granskning som har berört många.

Många kan berätta och har berörts av SVT Nyheters granskning tillsammans med tio av våra regionala nyhetsprograms kartläggning av alla äldre som faller. Granskningen visar att fem procent av alla över 65 år i Sverige skadades så illa förra året efter ett att de tvingades uppsöka sjukhus. Det innebär en allvarligt skadad, var femte minut, dygnet runt.

Ny äldrekommission

Efter SVT:s granskning säger den nytillträdda ministern att den nya Äldrekommission som ska tillsättas kommer att få i uppdrag att ta fram mål och strategier för att kraftigt minska fallolyckorna.

#frittfall

– De kommer att ta fram en kvalitetsplan för regeringens satsning på äldreomsorgen där målsättningar och strategier runt att minska olyckorna ska ingå, säger Åsa Regnér(S), äldreminister.

Inom trafiken finns det en nollvision, behövs det något liknande här?

– Ja, jag tror vi ska ha tydliga mål runt fallolyckorna och en strategi för att minska dem drastiskt, säger Åsa Regnér.

Mer förebyggande arbete

Regeringens satsning på äldreomsorgen innebär 2 miljarder till 5.000 nya jobb de närmaste fyra åren, och Åsa Regnér tror att satsningen i sig kommer att innebära att personalen inom äldreomsorgen kan arbeta mer fallförebyggande och minska olyckorna.

– Det finns mycket man kan göra med ganska enkla medel. Det handlar bland annat om att se över läkemedel, att uppmärksamma yrsel och att se till att de äldre får tillräckligt med mat i sig, säger Åsa Regner.

Hon tycker att SVT:s granskning är viktig.

– Jag tycker att det är väldigt bra att man lyfter den här frågan, för det är en allvarlig fråga, och den berör väldigt många, säger Åsa Regnér.

Fallskadade i patientregistret

Det nationella patientregistret innehåller information om alla vårdtillfällen på svenska sjukhus sedan 1987. Det så kallade slutenvårdsregistret används för statistik om fallskador och innehåller alla personer där vården av patienten förväntas bli längre än ett dygn.

Vi har låtit Socialstyrelsen samköra dem med alla i registret över specialiserad öppenvård. Det har samlats in sedan 2001 men redovisas sällan. Här finns alla som har registrerats för att ha fått läkarvård på sjukhus efter en fallskada, men där vårdinsatsen förväntas avslutas inom ett begränsat antal timmar.

2013 fick 101.114 personer över 65 år vård på svenska sjukhus efter en fallskada. Det är mer än dubbelt så många fallskador än vad som syns i enbart slutenvårdsregistret.

Not. De fallskadade som har fått vård på landets vårdcentraler ingår inte i undersökningen. Det totala antalet skadade efter en fallolycka är därför sannolikt mycket högre än den som vi kan redovisa här.

Källa: SVT och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet