Misslyckat utvisningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I pilotlänet Skåne har polisen endast lyckats verkställa 18 procent av de ärenden som Migrationsverket bett om hjälp med.

För ett år sedan stormade kritiken mot polisens inre utlänningskontroller i jakt på personer som ska utvisas, bland annat i tunnelbanan i Stockholm och i Malmö. Det ledde till att polisen i Stockholm slutade med tunnelbanekontrollerna. Nu har kritikstormen mojnat, men kontroller och utvisningar fortsätter.

– Det är likadant som för ett år sedan, kanske lite mer. De kontrollerar på tåg och bussar också, säger Hossein Yawari, 19 år, från Afghanistan.

För några veckor sedan fick han uppehållstillstånd i Sverige, efter att ha levt gömd i flera år. För ett år sedan berättade han för TT om hur han inte vågade gå ut av rädsla att bli tagen av polisen. Han flydde från Afghanistan som väldigt ung, efter att ha förlorat sin familj.

– Jag mådde jättedåligt när jag levde gömd, det kändes som ett fängelse och jag kunde inte göra något som vanliga människor gör. Jag satt hemma på mitt rum och grät.

Färre utvisningar

I Skåne har kritiken inte påverkat polisens arbete mer än att man mäter annorlunda och bara räknar de fysiska inre utlänningskontrollerna ute på stan, inte kontrollslagningar som poliser gör i registren, berättar Kristina Hallander Spångberg, chef för gränspolisen i Skåne.

– Annars har vi inte påverkats, de inre utlänningskontrollerna har pågått under lång tid.

Samtidigt lyckas polisen genomföra en allt mindre andel av de utvisningsärenden som Migrationsverket ber om hjälp med.

Syftet med Reva är att effektivisera och verkställa fler utvisningar, budgeten för 2012 till mitten av 2014 är 80 miljoner kronor. I Skåne har andelen verkställda utvisningar i migrationsärenden sjunkit till 18 procent, i hela landet har den sjunkit till 37 procent.

– Det är bekymmersamt för polisen och Migrationsverket om man har ett stort projekt som inte påtagligt ger något resultat och som kostar en massa pengar. Men jag tror att man måste se att det ger vinst på sikt, att polisen arbetar mer på samma sätt över hela landet nu, säger Per Löwenberg, avdelningsdirektör vid centrala gränspolisenheten i Stockholm.

Många saknar pass

En stor kugge i utvisningshjulet är att polisen inte kan identifiera personer som ska utvisas – många saknar pass eller andra resehandlingar. I våras var det 7 000 personer som inte kunde utvisas på grund av det, i dag något fler, enligt Löwenberg.

– Det här varierar över tiden, och jag tycker att det blivit värre sedan 2005 och 2006. Det ser ut som en tendens som inte leder till balans i systemet.

Hossein Yawari blir fortfarande rädd när han ser en polisbil.

– Det är som ingraverat i mitt sinne. Sedan kommer jag på att jag har uppehållstillstånd nu, då blir jag väldigt lycklig.

Men för Hosseins bekanta som lever gömda är situationen fortsatt svår.

Totala antal äerenden

* 2010 fick polisen i hela landet 11 526 ärenden från Migrationsverket på sitt bord, för utvisning. Polisen genomförde 4 318 stycken, det vill säga 38 procent av ärendena.

* 2011 verkställdes 44 procent av totalt 11 133 ärenden.

* 2012 verkställdes 44 procent av totalt 13 052 ärenden.

* 2013 verkställdes 37 procent av totalt 12 922 ärenden.

* I Skåne ligger polisen sämre till – bara 18 procent av utvisningsärendena från Migrationsverket verkställdes under år 2013. Det var en minskning från året innan då 26 procent av ärendena verkställdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.