Utdrag från Ringias marknadsföring på nätet Foto: SVT

Misstänkt brott bakom callcenter-konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Konkursförvaltare misstänker brott bakom callcenterföretaget Legio Managements konkurs, och kommer att göra en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. Legio bedrev försäljning bland annat åt den hårt kritiserade teleoperatören Ringia.

Ringia har flera gånger uppmärksammats för aggressiva försäljningsmetoder, bland annat till äldre skogsägare och lantbrukare som bundits upp till långa företagsabonnemang utan ångerrätt. Ett stort antal personer har hört av sig till konsumentvägledare, Konsumentverket och även till SVT:s stora säljgranskning, och berättat hur de pådyvlats abonnemang som de inte vill ha – och som de avkrävs betala femsiffriga belopp för att komma ur.

Ringia har upprepade gånger tillbakavisat kritiken.

SVT granskar försäljningsmetoder

Själva försäljningen av de kritiserade abonnemangen har skötts av separata callcenter-bolag. Ett av dem som under fjolåret sålde åt Ringia heter Legio Management, ett bolag där flera tidigare styrelsemedlemmar också suttit i Ringias styrelse.

Brister i bokföringen

Efter ett namnbyte och efter att styrelsen bytts ut, har nu Legio Management gått i konkurs. SVT har tagit del av konkursförvaltarens berättelse, där det framgår att det vid konkursen varken funnits några lokaler eller någon callcenter-utrustning, men däremot stora brister i bokföringen. Den nya ledningen har inte kunnat svara på frågor om bolagets verksamhet, konkursförvaltaren misstänker brott och kommer nu att göra en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Ringia har till konkursförvaltaren uppgett att man avslutade samarbetet med Legio i maj i år.

SVT lokaliserar en av Legios tidigare styrelseledamöter som också stod som kontaktperson på flera av bolagets många jobbannonser för säljjobb åt Ringia för ett år sedan. Han vill dock inte svara på några frågor:

– Jag måste få hänvisa dig vidare.

Till vem då?

– Det vet jag inte.

SVT:s säljgranskning fortsätter. Följ granskningen på blogg.svt.se/pejl

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet