Foto: Grafik: Måns Båth/SVT

Misstänkta 17-åringen: ”Jag är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

Upploppet i Göteborg gör att två skolor håller stängt idag. Den 17-åriga flicka som pekats ut som skyldig hävdar sin oskuld.

Det var i går som omkring 500 uppretade ungdomar samladesutanför Plusgymnasiet i centrala Göteborg. Andledningen var att det för någradagar sedan skapades ett Instagramkonto där folk uppmanades att skicka inbilder på unga tjejer tillsammans med anklagelser och nedsättande kommentarer. Tjejersom hängdes ut blev kallade slynor och slampor.

På tisdagsförmiddagen blev situationen på skolan spänd efterett rykte om att det var en 17-årig flicka som låg bakom kontot.

Instagrammålet i Göteborg

När SVT Nyheter pratar med flickan dagen efter upploppet nekarhon till att ha spridit informationen på Instagram och säger att hon också har blivituthängd med namn och bild.

– Det hade kommit upp en profil på Instagram med massa bilder på folk ochkränkande texter. En av bilderna var på mig. Då hotade jag med att anmäla domom inte bilden togs bort. När den var borttagen påstod folk att det var jag,eftersom min bild var borta.

Hur spred sig ryktet?

– Det var två tjejer som började skriva på Facebook att det var jag ochsedan spreds det.

När hon kom till skolan i går morse blev hon ombedd av en lärare att träffanågra poliser som sedan förhörde henne.

Delgiven misstanke

Flickan släpptes efter förhör och sedandess har hon och hennes familj vistats på hemlig ort. En anhörig till flickanberättar för SVT Nyheter att familjen fått ta emot flera hot och obehagligatelefonsamtal. Enligt åklagaren Åklagare Elisabeth Trouvé finns det en hotbild mot flickan, men on vill inteuttala sig om hon står under polisskydd

– Jag är på ett säkert ställe, säger 17-åringen.

Flickan,som nekar till brott har delgetts misstanke om att grovt förtal. ElisabethTrouvé säger till TT  att förundersökningenfortsätter och att flickan inte avförd.

– Inteännu. Hon är skäligen misstänkt, den lägsta graden av misstanke. Det är intenågra starka misstankar, om jag uttrycker mig så, säger Trouvé.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet