Mobbade barn får sämre liv som vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Barn som mobbas i skolan får men för livet, visar en ny brittisk studie.

Effekterna av kränkningar under låg- och mellanstadieåren är tydliga långt in i vuxen ålder, med ökad risk för att drabbas av depressioner och självmordstankar, visar en studie som publiceras i American Journal of Psychiatry, enligt Reuters.

Mobbningsoffer är dessutom sämre utbildade och är mer sällan i förhållanden än andra, och vuxna män som blivit mobbade som barn är oftare arbetslösa och har lägre inkomst än genomsnittet.

Brittiska forskare har följt nära 8.000 personer födda 1958, varav 15 procent ofta hade utsatts för mobbning när de var mellan 7 och 11 år och 28 procent då och då – en siffra som enligt forskarna motsvarar dagens situation.

Vid 50 års ålder är de hälsomässiga och sociala konsekvenserna ”ihållande och starka”.

– Därför måste vi göra oss av med föreställningen att mobbning är en ofrånkomlig del av att växa upp, enligt Louise Arseneault, en av forskarna bakom studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.