Foto: TT

Mobilbedrägerier ökar vid nysläpp

Uppdaterad
Publicerad

Senare den här månaden släpps ytterligare en ny iPhone. Vid tidigare lanseringar av nya mobiltelefoner har försäkringsbedrägerierna ökat markant. En trend som försäkringsbranschen nu försöker stoppa.

När till exempel Apple släpper nya iPhonemodeller ökar antalet anmälningar angående mobiler som sägs vara trasiga, stulna eller borttappade. I flera fall rör det sig om bedrägerier.

– Det tyder på att vissa är lite för sugna på en ny telefon. Gällande mobiler får vi in 70 till 80 anmälningar i veckan, säger Caroline Uliana på försäkringsbolaget If.

Erbjuder i stället reparation

Flera bolag talar om 20- till 50-procentiga ökningar av antalet bedrägerianmälningar, just i samband med att nya mobiler, läsplattor och liknande produkter släppts.

– Tidigare år har vi sett en 20-procentig anmälningsökning när till exempel en ny iPhone, Samsung eller Nokia släppts. Men någon sådan ökning har vi inte sett i år, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.

Vad gör ni för att minska eventuella bedrägerier?

– Vi ser till att en ”försvunnen” telefon spärras, så den inte kan användas. Vi kräver dessutom mer information av kunderna när man anmäler en försvunnen eller skadad mobil. Det fortsätter vi med så att inte bedrägerierna skjuter i höjden som tidigare, säger Caroline Uliana.

– Tidigare vid skadeanmälningar har vi erbjudit en ny telefon av ny modell. Nu erbjuder vi i stället reparation och en utbytestelefon, säger Johan Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.