Mobilförbud i bilen snart här

Uppdaterad
Publicerad

Det kan snart bli förbjudet att använda mobilen medan du kör bil. Socialdemokraterna lämnade i dag in en motion – och eftersom samtliga oppositionspartier ställer sig bakom förväntas frågan drivas igenom trots regeringens motvilja.

Sms:ande, twittrande och mobilpratande blir allt vanligare i trafiken, menar Socialdemokraterna och vill nu få till ett förbud mot att använda mobilen i bilen.

– Vi vill förbättra trafiksäkerheten genom att förbjuda mobilpratande i bilen utan hands-free eller annan lämplig utrustning, säger Anders Ygeman (S) ordförande i trafikutskottet.

Och Anders Ygeman är övertygad om att oppositionens förslag kommer att gå igenom, då Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna stöder Socialdemokraternas förslag.

– Jag tror att vi kommer att få en riksdagsmajoritet för frågan. Alla andra europeiska länder har det utom Sverige så det är bara vi kvar kan man säga, säger han.

Forskning visar på motsatsen

Men regeringen stödjer sig på forskning som säger något annat. Förra året lämnade Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) en rapport till regeringen där man kom fram till att det även i fortsättningen bör vara tillåtet att prata i mobil och köra bil.

– Vi har sett väldigt tydligt från forskning och andra länder att ungefär ett år efter att förbudet införs så är man tillbaka vid samma dåliga vanor som innan. Det absolut viktigaste är att förstå när man kör bil är att man ska fokusera på att köra bil och inget annat. Jag tror att det vore dumt att tro att ett förbud skulle hjälpa, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Kraftig riskökning

Ygeman avfärdar dock forskningen och trycker på att en lagstiftning måste komma till för att driva fram krav på ny teknik i bilarna som gör att man ska kunna kommunicera lättare medan man kör. Exempelvis genom att man säger en persons namn och så ringer telefonen automatiskt upp den personen.  

– Själva pratandet är inte det som är farligt, det är när du slår numret eller facebookar, twittrar eller sms:ar. Det är själva handhavandet som man måste komma åt. Risken för olyckor ökar med 23 gånger om du sms:ar vid ratten. Och var fjärde bilförare kör bil och sms:ar samtidigt så det är en kraftigt förhöjd olycksrisk, säger Anders Ygeman.

Elmsäter-Svärd håller med om att det är olämpligt att sms:a samtidigt som man kör bil och att ny teknik behöver tas fram.

– Men att tro att man löser det med ett förbud är egentligen att göra sig själv en björntjänst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.