Moderaten tog SD:s plats

Uppdaterad
Publicerad

Erik Arvidsson petades från Moderaternas lista, nu blir han istället Sverigedemokraternas kandidat men han tänker inte driva SD:s politik.

Till skillnad från andra partier skyddar inte Sverigedemokraterna sina listor. Vem som helst kan därmed skriva dit fler namn på deras valsedlar som ofta inte har så många kandidater.

Eller som i valet till kommunfullmäktige i Borgholm där Sverigedemokraterna inte hade någon förtryckt lista. När någon då skrev Erik Arvidsson som kandidat så tog han partiets mandat efter lottning.

Erik Arvidsson är emot Sverigedemokraterna och kommer fortsätta driva sin egen linje i fullmäktige, trots att han sitter på SD:s stol.

-Jag tycker inte att vi ska ha Sverigedemokraterna i vår kommun, nu hade jag möjligheten att ta det här mandatet och då gjorde jag det. Då får vi en helt annan politik på det här mandatet än vad som annars hade blivit fallet, säger han.

Men Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna, tycker att Erik Arvidsson borde ge upp sin plats.

-Jag tycker att han borde avsäga sig platsen. Har väljarna valt att rösta på Sverigedemokraterna och han inte vill representera Sverigedemokraternas politik så tycker jag att han bord avsäga sig platsen av moraliska skäl, säger Björn Söder.

Mandat utan lista i 27 kommuner

Borgholm är inte det enda stället i Sverige där Sverigedemokraterna kommit in i kommunfullmäktige utan förtryckt valsedel. I hela 27 kommuner har SD tagit mandat utan att ha en lista.

I Bergs kommun nominerades tre politiker från andra partier. Dessutom hade någon skrivit upp skidåkaren Thomas Wassberg.

Ytterligare en man blev nominerad av sin sambo. Efter lottning mellan de nominerade får en man som faktiskt är sverigedemokrat vara med och styra Bergs kommun.

På flera håll i landet har folk blivit invalda mot sin vilja. I Karlskoga gick en förstagångsväljare på ett informationsmöte hos Sverigedemokraterna. Där fick han frågan om han ville representera partiet. Trots att han via mail meddelade att han inte var intresserad och trots att han lade sin röst på ett annat parti, så är han nu invald för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Aktuellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.