Foto: TT/Vårdföretagarna

Moderaterna avvisar samarbete om vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

I söndagskvällens Agenda sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att han tänker söka stöd hos Allianspartierna för en lag som begränsar vinster i välfärden. Men Moderaterna avvisar i dag inviten. Och organisationen Vårdföretagarna menar att en ny lag sannolikt inte är möjlig om regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet står fast.

Efter att LO kritiserat regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt för att begränsa vinster i välfärden gästade civilminister Ardalan Shekarabi Agenda i går. Där uppgav han att en utredning ska starta inom kort samt att målet är att ny lagstiftning ska finnas på plats inom den här mandatperioden.

”Osannolikt med ny lag”

Men arbetsgivare- och branschorganisationen Vårdföretagarna, som är starkt kritisk till att reglera vinsterna i välfärden, menar att det är osannolikt med en ny lag eftersom det i nuläget inte finns en majoritet för det i riksdagen.

Agenda

– En ny lag förutsätter att regeringen och Vänsterpartiet kan komma överens med något av Allianspartierna. Men en blocköverskridande överenskommelse kan inte innehålla begränsningar av vinsterna. Det finns inget borgerligt parti som vill ha det, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Tenelius menar dock att Vårdföretagarna välkomnar en blocköverskridande överenskommelse i frågan.

– Långsiktighet är viktigt. En överenskommelse där Vänsterpartiet inte dikterar villkoren ser vi gärna, säger han.

Moderaterna avvisar

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, är också mycket tydlig med att det i nuläget inte finns några förutsättningar för att samarbeta med regeringen och Vänsterpartiet. I en kommentar till SVT:s Agenda på måndagen skriver han:

”Jag tror inte ens att statsrådet Shekarabi själv tror på sitt budskap i gårdagens Agenda, att regeringen först ska göra upp med Vänsterpartiet om villkoren för privata företag i välfärdssektorn, för att därefter söka brett stöd hos Alliansen.”

Ulf Kristersson menar nu att regeringen måste välja sida.

”Regeringen måste välja vem man vill göra upp med, den sida som vill bannlysa fri företagsamhet i välfärden, eller Alliansen som tvärtom anser att privata företag är en förutsättning för att vi ska kunna ha en välfungerande välfärd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet