Mona Sahlin i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Mona Sahlin: Unga kan ha tvingats utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som åker utomlands för att kriga för terrororganisationer som IS ökar starkt enligt Säpo. Men alla åker inte frivilligt, säger Mona Sahlin i kvällens Agenda.

– Det är en explosionsartad utveckling. När jag pratar med mina kollegor på andra säkerhetstjänster i Europa och i världen så ser vi samma utveckling, säger Anders Thornberg, chef på Säkerhetspolisen.

Han berättar att det tidigare under en tioårsperiod var 40 personer som rest till länder som Afghanistan, Yemen och Somalia för att kriga.

Terroriströrelsen IS

– De senaste två, tre åren så tror vi att det handlar om upp till 300 personer som har åkt, säger Anders Thornberg.

”En dröm som visar sig vara annan verklighet”

Mona Sahlin, som i dag jobbar som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger att hon sett tre typer av människor som åker utomlands för att delta i krig. Dels är det de som är religiöst eller politiskt övertygade.

– Men det finns också de som vill bli något. Man vill få en plats. Man åker ner på en dröm som sen visar sig vara en helt annan verklighet.

Efter samtal med anhöriga menar hon också att hon sett tecken på att unga tjejer inte alltid åker utomlands frivilligt.

– Jag hoppas att man kan finna fall att pröva i fråga om trafficking.

Den grupp som hon tror är svårast att nå är de religiöst övertygade, men hon påpekar att det muslimska civilsamhället i det tysta har gjort mycket för att hindra folk från att resa utomlands. 

Sahlin: Nationell hjälplinje bör tas fram

Hon menar också att det behövs förebyggande arbete för att nå alla grupper och föreslår att en samlad nationell hjälplinje tas fram.

– De här förtvivlade föräldrarna, var ska de vända sig i dag? Väldigt få har någon som de vet förstår den här situationen. Mitt uppdrag måste bland annat vara att hitta en plats dit alla vet att man kan vända sig för att därifrån bli slussad dit man kan få bästa möjliga hjälpen.

Anders Thornberg menar att hela samhället måste engagera sig i frågan för att lösa problemet.

– Det är viktigt att man har förebyggande arbete, men sen måste vi också på polisen jobba med underrättelseverksamhet för att förebygga innan brottsligheten inträffar. Vi måste hjälpas åt med alla krafter i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet