Justus, 12 år var med och jagade monsterråttan. Foto: Privat

Monsterråttan åt sig in i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

När Signe Bengtsson skulle tömma sopor hoppade något stort svart upp ur soppåsen och försvann in under diskbänken. Synen av monsterråttan fick henne att fly lägenheten.

12-årige sonen Justus såg också råttan som närmast såg ut som en mink.

– Pälsen var väldigt glansig och fin, berättar hennes make Erik Korsås för SVT.

Efter den hemska upptäckten kontaktades en saneringsfirma som satte ut tre extra stora råttfällor, och efter en liten stund small det till under diskbänken.

– Det blev inte tyst direkt utan det hördes ett hasande, råttan försökte dra sig in till sin gömma men till slut hindrade fällan råttans flykt. Efter ytterligare en stund blev det tyst och vi vågade öppna skåpdörren, säger Erik Korsås, som med en stor kökstång drog fram besten.

– Den mätte runt 45 centimeter inklusive svansen.

Familjen bor i en hyreslägenhet, och det visade sig att råttan tagit sig in från pannrummet i källaren. Den hade gnagt hål på både trä och betong och dessutom gnagt sönder slangen till diskmaskinen så det blev översvämning.

Fakta: Råttor

* I Sverige finns fyra olika gnagare som kan förekomma i våra byggnader: brunråtta, husmus, liten skogsmus och stor skogsmus. I naturen finns det dock betydligt fler.

 * Brunråttor – som den aktuella monstervarianten i Solna – trivs överallt där människor håller till, främst i fuktiga miljöer som till exempel källare och avlopp.

 * Brunråttorna gräver och gnager ut stora och långa gångsystem där de bygger större kammare för matförråd eller bon. De är allätare och allvarliga smittspridare.

Källa: Anticimex (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.