Foto: TT

”Monstret har nafsat på henne”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll äntrar lady Gaga Globen. SVT:s Per Sinding Larsen beskriver en artist som tappat lite fart. Och modedesignern Bea Szenfeld berättar om det absurda samarbetet med megastjärnan.

Det här är lady Gagas tredje stora turné.

– De två första var helt lysande arenaunderhållning. Jag är inte lika nyfiken den här gången. Hon har ju jobbat under namnet ”the fame monster”, jag är rädd för att det där monstret har kommit ikapp henne och nafsat lite på henne, säger Per Sinding Larsen och fortsätter:

– Hennes tredje album var ganska mediokert. Hon skulle ha behövt en liten paus för att komma igen. Hon var helt klockren, rätt i tiden när hon kom för några år sedan med monsterball-turnen, en samtidsmusikal som både berättade historien om henne själv och tiden vi lever i.

Stjärnan nära att ge upp

Han menar att skillnaden nu är att hon inte är lika angelägen. Hon har inte samma monsterhits i bagaget och har hamnat lite i periferin.

– För ett halvår sen frågade hon sig om hon skulle fortsätta när hon fick halvdana recensioner. Jag blir helt: ”Men flicka lilla, du är 28 år, vad har du gett dig in i för värld. Du fick halvdana recensioner. Du vill att dina fans ska se dig som ett föredöme. Ska de ge upp om det går lite halvtrögt i livet?”, säger Per Sinding Larsen.

Samtidigt kan kvällens konsert bjuda på höjdpunkter.

– Det finns lysande stunder, då hon sätter sig ensam vid flygeln och drar iväg som Elton John, säger Larsen.

”Privatplan hämtar plaggen”

I Gomorrons soffa sitter också modedesignern Bea Szenfeld, som samarbetat med lady Gaga. När Bea Szenfeld får se musikvideon som hon designat kläderna till får hon hjärtklappning, säger hon.

– Jag får ju inga bra vibes när jag hör den här låten, den var den gången vi var uppe i tre veckor i sträck utan att sova, utan att äta. Men jag jobbar på det i terapin, säger hon med ett skratt.

Bea Szenfeld beskriver känslan när Lady Gaga hörde av sig och ville samarbeta.

– Man tror att det är någon som skojar.

Det är något speciellt att arbeta med en så stor artist.

– Det är så mycket folk inblandade, det finns såna muskler. Man märker det när det kommer ett privatplan för att hämta plaggen. När jag jobbar med Lena Philipson så är det mer cykel, säger Bea Szenfeld.

Vilken roll spelar kläderna för lady Gaga?

– Man kan inte separera. Hon jobbar i en tradition som David Bowie eller Andy Warhol, en helhet, en föreställning. Man kan jämföra henne med Bruce Springsteen, han har samma förmåga till närvaro, säger Per Sinding Larsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.