Mörk sommar för cyklister och gående

Publicerad

Trafiken i sommar skördade 60 dödsoffer. Det är den lägsta siffran sedan 2006. Men samtidigt som dödsfallen i bil minskade var det fler cyklister och gående som omkom.

Vanligtvis är sommaren en tid med många olyckor eftersom fler är ute i trafiken. Även fler ovana förare ger sig ut på vägarna.

Inför den stora trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand, som börjar i dag, har Transportstyrelsen tagit fram preliminär statistik över antalet omkomna i polisrapporterade trafikolyckor 15 juni–15 augusti.

Bakom varje siffra finns så klart en tragedi men samlat ger statistiken en ljusare bild än på länge. Jämfört med i fjol omkom tio färre i sommar.

Minskningen finns i biltrafiken där antalet döda både bland förare och passagerare har gått ner. Däremot har dödsoffren ökat hos cyklister och fotgängare. Nio cyklister har omkommit och tio fotgängare. I fjol somras var jämförande siffror tre cyklister och sex gående.

Någon entydig förklaring finns inte, enligt Khabat Amin, som är statistiker på Transportstyrelsen. Men vädret kan ha spelat in.

– Det var säkert fler som var ute och gick och cyklade på grund av den varma sommaren, säger han.

Minskningen av antalet dödsoffer i biltrafiken kan hänga ihop med fler poliskontroller och högt bensinpris som fått fler att ställa bilen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.