Foto: TT

Mörkret börjar falla över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Jaha, det var det.

Vädret på midsommarafton lämnade en hel del att önska i delar av landet.

På lördagen inföll sommarsolståndet. Nu går vi mot mörkare tider.

Det gällde att ha koll på tiden under lördagen. Klockan 12.51 stod solen som allra högst på himlen.

Sommarsolståndet markerar årets längsta dag och kortaste natt. Därefter vänder det och mörkret börjar falla – även om det inte går jättesnabbt.

Ökad produktion av sömnhormon

När det blir mörkare ökar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin och många blir hängiga.

– Olika människor är olika känsliga. Vissa börjar märka av det redan under juli och augusti månad, säger Baba Pendse, medicine doktor och överläkare i psykiatri.

”Gå ut på morgonen”

Och när så småningom mörkret börjar dra in på riktigt i höst är det många som känner sig trötta. Baba Pendse ger dem rådet att gå ut och passa på att ta en promenad på morgonen så länge som det är ljust.

– Finns det sol ska man gå ut på morgonen, säger han.

Men mitt i allt prat om mörker är en sak extra viktig att komma ihåg:

– Vi har ju ändå juli och augusti framför oss, två ofta varma sommarmånader med gott om sol. Så det ska nog hinna bli sommarväder ändå, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Sommarsolståndet

* Sommarsolståndet markerar årets längsta dag och kortaste natt.

* Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner.

Källa: SMHI (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.