Profilskolans vd i Stockholm, Greger von Sivers Foto: SVT

MP anmäler Profilskolan till DO

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om att Profilskolans vd kallat elever för ”ruttna äpplen” och ”cancersvulster” anmäler nu Miljöpartiet skolan till Diskrimineringsombudsmannen.

– Profilskolans rektor förhåller sig mer eller mindre rasistisk till vissa elever. Det är helt oanständigt vad han håller på med. Jag vill att DO ska utreda om skolan lever upp till lagens krav, säger Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet till SVT.

MP menar att flera av skolorna i kvällens Uppdrag Granskning bryter mot det fria skolvalet genom att neka elever inträde.

Uppdrag granskning – En skola för alla

Man anser dessutom att det borde vara möjligt för kommunerna att kunna frysa utbetalningen av skolpengen till skolor som diskriminerar.

Har avgått

Uppdrag Granskning har i dag avslöjat att ett antal friskolor väljer bort ”besvärliga elever”.

På Profilskolan i Stockholm filmades rektorn Greger von Sivers bland annat med dold kamera när han sade saker som: ”Man får ju inte säga neger numera” och att ”de kan hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här”.

Miljöpartiet uppmanar också skolinspektion att snarast sätta in resurser för att granska de berörda skolorna.

Direkt efter intervjun med Uppdrag Granskning avgick Greger von Sivers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – En skola för alla

Mer i ämnet