Nya siffror visar att Piratpartiet får svårt att klara sig kvar i den här byggnaden i EU-valet i maj. Foto: TT

MP och V ökar inför Europavalet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de stora vinnarna inför Europaparlamentsvalet i maj. Det visar en opinionsmätning som Novus gjort för Ekot i Sveriges Radio.

På frågan vilket parti väljarna ska rösta på svarar 15,7 procent Miljöpartiet, jämfört med 11 procent i valet 2009. För Vänsterpartiet är siffran 10,8 procent, att jämföra med 5,7 procent 2009. Bakom de positiva siffrorna finns flera orsaker.

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val och Miljöpartiet brukar generellt sett göra bättre val i Europaparlamentsvalet, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg till radion.

Val 2014

Varnar för ras

För Socialdemokraterna (27,3 procent) och Moderaterna (20,9 procent) är stödet klart sämre jämfört med inför riksdagsvalet. Linda Berg varnar också för ett ras.

– Tidigare har det varit så att de legat som högst i början av mätningarna i februari och sedan har det gradvis sjunkit fram till själva valdagen.

Enligt undersökningen skulle Piratpartiet rasa från 7,1 procent i förra valet till 1,3 procent och åka ur. Även Sverigedemokraterna (4,8 procent) och Kristdemokraterna (2,3 procent) riskerar att inte få en plats i parlamentet.

Enligt mätningen tänker 55 procent rösta jämfört med 45 procent för fem år sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet