Foto: SVT

MP: Vi gör ett grönt avtryck i regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har fått gehör för sin politik på flera områden och gör ett grönt avtryck i regeringen. Det är svaret ger partisekreteraren Anders Wallner ger till gräsrötter och medlemmar som menar att partiet kompromissat för mycket kring sina profilfrågor genom att sitta i regeringen.

Miljöpartiet har fått kritik från flera håll för att partiet accepterat att avvika från flera av sina ståndpunkter för att sitta i regeringsställning. Byggandet av Förbifart Stockholm, vapenavtalet med Saudiarabien och ökade försvarskostnader är några av frågorna där vissa anser att partiet har fått vika sig.

Men det är inte en verklighetsbeskrivning partisekreterare Anders Wallner håller med om.

Agenda

– Det här är det som ligger bakom kompromisser, att man får acceptera vissa frågor som man inte har gått till val på. Men man får också mer inflytande i andra änden. Förbifart Stockholm byggs, men inte tack vare Miljöpartiet, säger Anders Wallner i Agenda.

”Regeringen har en gemensam ståndpunkt”

Han säger att partiet framöver ska se till att framtidens infrastrukturprojekt har en annan inriktning, där klimatutsläppen minskar genom att transporter flyttas över till järnväg och kollektivtrafik.

Vad gäller Sveriges avtal med Saudiarabien vill han att fler i samhällsdebatten ska sätta press på regeringen.

– Nu har regeringen en gemensam ståndpunkt där synen är att avtalet inte är bra och det pågår en beredning i frågan om hur man ska hantera avtalet framåt. Miljöpartiets åsikt i den frågan är ju glasklar, vi vill inte se att Sverige har ett sådant här avtal med diktaturer.

Att Miljöpartiet nu sitter i regeringsställning innebär bland annat att Sveriges klimatambitioner är högre än tidigare och att regeringen satsar på en skola där elever tidigt ska få stöd, menar Anders Wallner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet